Ponedjeljak, 21. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Užas kod Koprivnice: Godinama ga držao kao roba, tukao ga i tjerao na teške fizičke poslove

Preuzmite sliku

Muškarac (67) osumnjičen da je tukao i tjerao 50-godišnjaka da svakodnevno obavlja teške fizičke poslove na gospodarstvu bez ikakve novčane naknade je uhapšen te su mu odredili istražni zatvor

Općinsko državno tužilaštvo u Koprivnici donijelo je rješenje o provođenju istrage protiv 67-godišnjaka zbog ropstva a istražna sutkinja županijskog suda odredila mu je istražni zatvor.

Kako je šturo izvijestilo tužilaštvo, postoji osnovana sumnja da je 67-godišnjak od početka 2012. do augusta 2020. godine na svojem poljoprivrednom gospodarstvu u okolini Koprivnice, kršeći odredbe Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda i odredbe Povelje Evropske unije o temeljnim pravima, iskoristio teške osobne prilike i siromaštvo 50-godišnjeg oštećenika. Potom ga je prisilio da svakodnevno besplatno obavlja teške fizičke poslove na gospodarstvu.

Rob nije ima zdravstvenu zaštitu niti mu osumnjičeni osigurao osnovne higijenske uslove za život. Tužilaštvo sumnja i da mu je ograničio slobodu kretanja da mu nije dozvolio da kontaktira s drugim ljudima a za navodne propuste ga je tukao te je na taj način uspostavio njegovu potpunu pokornost i kontrolu nad njegovim životom. Doslovno je  postupao s njime kao sa svojim vlasništvom.

Sutkinja istrage Županijskog suda u Varaždinu usvojila je prijedlog državnog tužioca i odredila 67-godišnjaku istražni zatvor zbog opasnosti od uticaja na svjedoke u postupku. U istrazi koja je pokrenuta istražitelji bi trebali utvrditi kako je moguće da se takav užas događao osam godina i da to niko nije primijetio i prijavio nadležnim institucijama. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje