Utorak, 21. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Ustoličenje Joanikija na Cetinju: Mir će osiguravati 1.800 policajaca, postoje tri scenarija

Preuzmite sliku

Upravu crnogorske policije očekuje najveći sigurnosni rizik u novijoj crnogorskoj historiji, gdje će najmanje 1.800 uniformisanih pripadnika službe i veliki broj starješina i pripadnika kriminalističke policije, pokušati da onemogući incidente zbog ustoličenja mitropolita Joanikija u Cetinjskom manastiru 5. septembra.

Operativni štab policije napravio je plan osiguranja s najmanje tri moguća scenarija kako bi na Cetinju i u Podgorici očuvali mir i zaštitili sigurnost učesnika vjerskog skupa i gostiju, ali i demonstranata, rečeno je nezvanično podgoričkim Vijestima.

U tom štabu sve vrijeme bit će i direktor policije Zoran Brđanin, a radnje policijskih službenika, kako je planirano, snimat će se posebnim uređajima za audio-vizuelno praćenje kako bi se dodatno kontrolisalo njihovo postupanje, ali i zaštita.

Vijeće za nacionalnu sigurnost izdalo je jučer smjernice organima obavještajno-sigurnosnog sektora da, kako su saopćili nakon sjednice, pojačaju koordinaciju u cilju očuvanja ustavnog poretka i zaštite prava i sloboda.

Članovi Vijeća upoznati su, dodaje se, s posljednjim procjenama sigurnosti Agencije za nacionalnu sigurnost (ANB) i Uprave policije. Na sjednici je bilo inicijativa da se ustoličenje izmjesti van Cetinja, ali takve preporuke Vijeća međutim nije bilo, kao ni da se zabrani skup protivnika ustoličenja uprkos tome što je jučer od Covida umrlo 15 osoba.

Samu proceduru osiguranja visokorizičnih događaja komentarisao je bivši generalni inspektor ANB-a i nekadašnji operativac saveznog MUP-a Gojko Pejović. On kaže da slične situacije nije bilo, ali da ga sadašnja asocira na takozvanu AB revoluciju 1988. godine… Navodi da su tada među učesnicima bili lokalni zvaničnici i objašnjava šta se radi u takvim prilikama:

– Sigurnosno interesantne osobe se pred ovakva okupljanja taktički i operativno pokrivaju jer mogu izazvati neke provokacije. Nekada je slučaj da se oni privode. U sadašnjoj situaciji, kada treba zadovoljiti i pravo građana na ispovijedanje vjere i na protest mirnim putem, onda je sve komplikovanije jer može doći do nepredviđenih, moguće i planiranih incidenata. Policiji je to veoma složeno pitanje i zato mislim da su rekli da teško mogu osigurati i garantovati sigurnost. Nisam siguran da ministar unutrašnjih poslova i direktor ANB-a mogu reći da je situacija pod kontrolom i da neće izbjeći kontroli.

Pejović kaže da se tehnički ne može “ništa izmisliti” – legitimisanje, obustava saobraćaja, postavljanje ograda malo dalje nego što je uobičajeno.

– Ni crkva nije najavljivala litije, kao ni sada druga strana. Mi sada nemamo takvu situaciju uprkos tome što je jučer preminulo 15 osoba i što bi u realnim okolnostima sva okupljanja bila zabranjena. Samo smo jednom imali ovoliko preminulih – podsjeća.

Protivnici ustoličenja jučer su izlazili s porukama formalnog smirivanja situacije, ali nisu odustajali od namjere i poziva da se ono održi negdje drugde, te prebacivali isključivu odgovornost za incidente na Vladu. Najviši državni zvaničnici premijer Zdravko Krivokapić i vicepremijer Dritan Abazović ponovo su pozvali na smirivanje i podsjetili da predstavnici bivše vlasti podižu tenzije jer se boje krivične odgovornosti za nezakonitosti.

Crnogorski ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović pozvao je također na smirivanje napetosti.

– Ništa nije vrijedno ljudskih života, pogotovo ne zbog političkih razlika. Sve ćemo učiniti da skupovi prođu mirno, vjerujte nam na riječ – napisao je ministar Sekulović na Twitteru. (Vijesti.me)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,