Petak, 18. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Ustavni sud Crne Gore: Rijaliti programi isključivo u periodu nakon 23 časa

Preuzmite sliku

Ustavni sud Crne Gore ocijenio je da ograničenje slobode emitera da rijaliti programske sadržaje može emitovati samo nakon 23 časa ima legitiman i opšti interes, javlja Anadolu Agency (AA).

Ustavni sud Crne Gore nije prihvatio inicijativu televizije “Pink M” za pokretanje postupka za ocjenu ustavnosti i zakonitosti Pravilnika o programskim standardima u elektronskim medijima, saopštila je Agencija za elektronske medije (AEM).

Ovim rješenjem je utvrđeno da obaveza da se rijaliti programi označavaju sa oznakom 18 i emituju isključivo u periodu od 23 do šest sati ne predstavlja cenzuru i da je proporcionalna legitimnom cilju.

Agencija je 2016. godine usvojila tu normu, u cilju zaštite maloljetnika od programskih sadržaja koji mogu ugroziti zdravstveni, moralni, intelektualni, emotivni i socijalni razvoj djeteta.

“Kroz unaprijed jasno i vidno označavanje takvih sadržaja i distribucije na način za koji je najmanje vjerovatno da će ga dijete koristiti”, kaže se u saopštenju.

Agencija je cijenila dva oprečna interesa koja mora da štiti, javni interes, odnosno pravo na zaštitu maloljetnika i pravo, odnosno slobodu emitera na komercijalno poslovanje.

“Ustavni sud je ocijenio da ograničenje slobode emitera, da rijaliti programske sadržaje može emitovati samo nakon 23 sata, ima legitiman, kvalifikovani i opšti interes, koji je Agencija kao regulator prepoznala i da je navedena mjera proporcionalna važnosti pitanja zaštite maloljetnika i ne ugrožava načelo jednakosti garantovano Ustavom”, kaže se u saopštenju.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje