Petak, 9. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Uskrs tokom policijskog sata: Slavlje u krugu uže porodice

Preuzmite sliku

Porodice u Srbiji Uskrs proslavljaju bez odlaska u crkvu, tradicionalnog okupljanja svih generacija na svečanom ručku i bez darivanja farbanim jajima jer je u vreme najvećeg hrišćanskog praznika, kao mjera suzbijanja bolesti COVID-19, građanima zabranjeno kretanje.

Ekipa Anadolu Agency (AA) posjetila je porodicu Vulić koju epidemija ne ometa da se prazniku Hristovog vaskrsenja raduje kao i prethodnih godina.

Devojčica Zara svoj četvrti Uskrs dočekuje u vanrednom stanju i policijskom času dugom 84 sata. Sjeća se da je prošle godine sa sestrama od tetke u selu kod bake i deke brala cvijeće, sakupljala jaja po dvorištu i pomagala baki da ih ofarba u ljusci od luka. Danas sa roditeljima Milicom i Vladimirom ostaje u svojoj kući u centru grada.

‘Razlikovaće se ova proslava Uskrsa zato što moramo ostati kod kuće, tako da ga ove godine nećemo provesti sa svojim najmilijima, bakama, dekama, sestrama… Proslave su do sada bile propraćene ručkom i zajedničkim razgovorima, kucali smo se jajima i takmičili se ko će pobijediti. Ove godine ćemo sami provesti Uskrs, i u tom smislu sam se potrudila da Zari, odnosno svima nama, praznik bude što zanimljiviji’, priča Milica.

Pozdravi “Hristos vaskrse“ i “Vaistinu vaskrse“ ove godine će se razmjenjivati uglavnom preko telefona. Moderne tehnologije pomažu da se razdvojenost s bakama, dekama, tetkama, ostalima u porodici i prijateljima lakše podnese.

‘Svakodnevno se s našim najmilijima čujemo putem video poziva. Tako ćemo i u vrijeme Vaskrs imati utisak da smo zajedno’, kaže Milica.

Njenu kreativnost i praznično raspoloženje pokazuje bogata uskršnja dekoracija u dvorištu i kući.

‘Ove godine nismo u mogućnosti da idemo u knjižare i razne radnje kako bismo obezbjedili sav materijal koji se obično kupuje za vrijeme vaskršnjih praznika’, kaže Milica.

Njoj to ne smeta jer ima pregršt ideja za ukrase od materijala koje svi imamo kod kuće. Dovoljno je, savetuje Milica, kuglicu od vate zaljepiti na novinski papir isječen u obliku zeca, pa će omiljen uskršnji lik dobiti rep. Plastične flaše od vode mogu se isjeći pri dnu, ukrasiti naljepnicama ili bojama i pretvoriti u korpice za farbana jaja.

Da isjecka obojeni papir u oblike leptirića, cvjetova i jaja i zaljepi ih na balkonsko staklo pomogla joj je ćerka, a zajedno su ofarbale i prvo uskršnje jaje, ali na malo drugačiji način nego što bi to učinile s bakom.

‘Pošto Zara jako voli da crta, imamo flomastere, vodene boje, tempere. Odlučili smo da jaja ove godine farbamo temperama uz pomoć štapića za uši i prstića’, priča Milica, dok njena kćerka ponosno pokazuje svoje prvo šareno jaje.

Dala bi ga baki, ali jedino što će moći jeste da joj pošalje fotografiju.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje