Srijeda, 7. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Usame Zukorlić objasnio zašto niko nije znao za analize

Preuzmite sliku

Od kada je u nedjelju Usame Zukorlić, sin preminulog muftije Muamer efendije Zukorlića i lider Stranke pravde i pomirenja, u javnost iznio informaciju da je dobio analize iz inostranih labaratorija koje su potvrdile da je njegov otac najvjerovatnije otrovan teškim metalima, strasti u javnosti u ovom gradu se ne smiruju, pa se tako pojavilo mnoštvo informacija koje dodatno zbunjuju građane Novog Pazara, regije, ali cijele zemlje.

U razgovoru za Nova.rs sin preminulog muftije otkriva zbog čega je istragu o mogućem uzroku smrti oca držao u tajnosti. Gostujući na TV Pink neposredno nakon smrti svog oca, Usame Zukorlić je, komentarišući izjave Vojislava Šešelja da je njegov otac najvjerovatnije otrovan, rekao da je preminuli muftija Zukorlić imao srčanih problema i da je to po njemu najvjerovatnije bio i uzrok smrti.

Danas je Usame ponovio da je njegov otac imao srčanih problema, ali da on tada nije znao šta je uzrok smrti.

“Akademik muftija Muamer Zukorlić jeste imao dijagnostikovane srčane probleme. Nisam kazao šta je bio uzrok smrti, niti smo mogli to pouzdano da znamo. Mi još uvijek sa sigurnošću ne znamo šta je izazvalo srčani udar. Ja sam želio da vjerujem da je muftija rahmetli umro prirodnom smrću i priželjkivao sam da rezultati našeg istraživanja to pokažu“, rekao je Zukorlić i dodao da sve što iznosi, iznosi na osnovu osnovanih pokazatelja, i tada i sada.

“Mi nismo mogli da govorimo o mogućem trovanju, dok nismo dobili rezultate laboratorijskog istraživanja. Ono što ja i ljudi bliski meni nismo dozvolili, je da ostane pod velom tajne. Nismo se pomirili sa tim da nije izvršen uviđaj, da niko nije dao izjavu, da u bolnici nije sačinjen nikakav izvještaj i da nije rađena obdukcija“, rekao je Usame za Nova.rs.

Na pitanje zbog čega tužilaštvo i policija u Novom Pazaru i Srbiji nisu bili obavejšteni o istragama koje je on kao i njegova porodica sprovela, ako su već sumnjali da je njegov otac otrovan, Usame je rekao da su tužilaštvo obavijestili čim su dobili izvještaje iz laboratorija.

Kada smo stekli osnovanu sumnju, tada smo krenuli sa radnjama. Republičkom tužilaštvu je predata krivična prijava odmah u ponedjeljak ujutru”, ističe Usame.

Upitan zbog čega Elma Elfić Zukorlić, kao jedan od najbližih saradnika preminulog muftije, nije bila obaviještena da se sprovode analize u inostranstvu i zašto je sve informacije saznala putem medija, Usame je rekao da je čitava porodica saznala za rezultate laboratorijskog istraživanja neposredno pred samu konferenciju za štampu.

“Svi članovi moje porodice su za rezultate analiza saznali neposredno prije nego sam organizovao konferenciju za novinare, pa je tako i Elma Elfić Zukorlić saznala za vijesti istovremeno kad i Umeja Abu Taha Zukorlić, moja majka, istovremeno kada i moje odrasle sestre, kao i istovremeno kada i majka rahmetli Muftije“, kazao je on i naglasio da je zbog bezbijednosti istrage svega nekoliko osoba znalo za istraživanje.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje