Utorak, 5. Decembra 2023.
Tuzlanski.ba logo

Urnebesni snimak ‘brzog‘ voza na liniji Osijek-Split veliki hit na Facebooku: “Probit će zvučni zid”

Preuzmite sliku

U pozadini snimci čuje se komentar kako voz na kolodvor stiže s više od sat vremena kašnjenja

Svaki putnik koji u Hrvatskoj odluči kao prijevozno sredstvo koristiti voz, mora se naoružati debelim strpljenjem.

Nedavno je nakon puno godina opet uspostavljena izravna željeznička linija od Osijeka do Splita, no niti jednom voz nije stigao na vrijeme do Splita, a prvog dana kasnio je čak 83 minute. Putovanje bi prema voznom redu trebalo trajati oko 13 sati, a kojom brzinom se voz kreće zorno se može vidjeti na snimci Željka Smrčeka iz Velikog Trojstva. Videozapis postao je veliki hit na društvenim mrežama, pri čemu se mnogi sprdaju s brzinom kojom se ‘brzi‘ voz kreće.

‘Brži je puž‘, ‘Bicikl je brži‘, ‘Kakve su pruge, brzo i ide‘, ‘Ni B od brzog voza‘, ‘Probit će zvučni zid‘, samo su neki od komentara na dvominutni snimak koja prikazuje dolazak na kolodvor u Velikom Trojstvu. Pritom se u pozadini snimka čuje komentar kako voz na kolodvor stiže s više od sat vremena kašnjenja.

Da su hrvatske željeznice spore, uvjerio se i uticajni britanski bloger John Worth koji, kako smo danas objavili, željeznicom planira obići sve zemlje Evropske unije, s ciljem lobiranja pri Odboru za promet Komisije EU za uspostavu funkcionalnog željezničkog prometa na razini evropske zajednice.

– Vidi se da Hrvati dugo nisu ulagali, dobiješ ono za što si platio. Pruge su katastrofalne, nema obavijesti za putnike, postaje nisu prilagođene biciklistima i invalidima, njegov je kratak komentar na naše željeznice.

I istraživanje Evropske komisije prije tri godine je pokazalo da je Hrvatska najgora u Evropskoj uniji po učinkovitosti željezničkih usluga. (Jutarnji.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,