Subota, 31. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Urnebesan video: Građane Srbije pitali šta misle o uvođenju arapskih brojeva u škole

Preuzmite sliku

Društvenim mrežama kruži snimak ankete u kojoj građani Srbije odgovaraju na pitanje “Kako komentarišete to što je Aleksandar Vućić odlučio da, zbog Sirijaca, djeca u školama moraju da uče arapske brojeve?“

Anketa je urađena prošle godine za potrebe emisije Kontravizija, koju na Televiziji Pink vodi Lav Grigorije Pajkić, sin nedavno preminule književnice Isidore Bjelice i scenariste Nebojše Pajkića.

“Užas, majke mi! To je zaista nepotrebno”, “Naša djeca su već opterećena gomilom gluposti, sad još i arapski brojevi. Za to postoje fakulteti gdje se uči arapski jezik”, “Ne podržavam jer mislim da bi bila previše optrećena (djeca)”, “Nisam učio arapske brojeve u školi”, samo su neki od komentara građana.

Jedna od anketiranih je kazala da zna arapske brojeve, “ali da ne želi da pokazuje kako izgledaju usred Srbije koja je pravoslavna država”, dok je jedan mladić rekao “da je o tome čuo na televiziji i u novinama, jer svi bruje na tu temu”.

Arapski brojevi

Arapskim brojevima zovemo sljedećih deset znamenaka: 0 nula, 1 jedan, 2 dva, 3 tri, 4 četiri, 5 pet, 6 šest, 7 sedam, 8 osam, 9 devet.

Dobili su ime po Arapima, prvomu narodu koji je donio te brojke u Evropu. Izvorno im je porijeklo iz Indije.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,