Srijeda, 4. Oktobra 2023.
Tuzlanski.ba logo

UN zabrinute zbog rastućih tenzija u Crnoj Gori uoči ustoličenja Joanikija

Preuzmite sliku

Ujedinjene nacije (UN) u Crnoj Gori zabrinute su zbog rastućih tenzija i retorike podjela uoči ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija, poručio je rezidentni koordinator UN-a Piter Lundberg, javlja Anadolu Agency (AA).

On je, kako je objavljeno na zvaničnom Twitter nalogu UN-a u Crnoj Gori pozvao sve, “posebno one na pozicijama autoriteta i uticaja”, da svojim primjerom direktno doprinesu smirivanju tenzija i izgradnji povjerenja. Lundberg je rekao da je Crna Gora, kao država članica UN, pokazala snažnu privrženost inkluziji, poštovanju različitih mišljenja i zaštiti ljudskih prava.

“Ovo je trenutak da se svi prisjetimo važnosti prihvatanja različitosti i uzajamnog poštovanja u duhu tih zajedničkih vrijednosti”, zaključio je Lundberg.

Ceremonija ustoličenja novog mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija, koja je zakazana za 5. septembar, već danima je glavna tema u Crnoj Gori. Ustoličenju Joanikija protive se crnogorske nacionalne organizacije, Opština Cetinje i opoziciona Demokratska partija socijalista (DPS) koji najavljuju dolazak i protestne skupove na Cetinju. Smatraju da taj čin predstavlja nagovještaj “okupacije” Crne Gore, klerikalizaciju društva i pokušaj uvođenja Crne Gore u takozvani “srpski svet”.

Ministar unutrašnjih poslova Crne Gore Sergej Sekulović kazao je nedavno da je bezbjednosna situacija pred ustoličenje novog mitropolita crnogorsko primorskog Srpske pravoslavne crkve (SPC) u Crnoj Gori Joanikija, 5. septembra na Cetinju, nepovoljna. Kazao je da su operativnim radom došli do saznanja da postoje ekstremi sa obje strane i da planiraju radikalizaciju na dan ustoličenja.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,