Subota, 4. Februara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Umrla jedna od najpoznatijih jugoslovenskih novinarki

Preuzmite sliku

Umrla je Silvija Luks, jedno od najprepoznatljivijih televizijskih lica proteklih desetljeća, objavilo je Hrvatsko novinarsko društvo na Facebooku.

“U svojoj dugogodišnjoj karijeri bila je novinarka, urednica, voditeljica, a obnašala je i razne čelne dužnosti u medijima, prvenstveno na televiziji. Pripada u kategoriju televizijskih radnika za koje se s pravom može reći da su bili doajeni novinarstva”, dodaje HND pa nastavlja:

“Silvija Luks rođena je 19. februara 1944. u Sremskoj Mitrovici, a klasičnu gimnaziju završila je u Zagrebu. Od rane mladosti zanima je javni nastup te je kao studentica učestvovala na međuniverzitetskom takmičenju u govorništvu u Beogradu na kojem je i pobijedila. Diplomirala je na Pravnom fakultetu Zagrebačkog univerziteta (1973.), a nastavila je školovanje u Parizu gdje je na Sorboni tekla i diplomu završenog postdiplomskog studija. U međuvremenu cijelo vrijeme se bavi i novinarstvom u kojem je aktivna još od srednje škole. Već s dvadeset godina je na Radio Zagrebu kao novinarka, urednica i voditeljica, a potom prelazi na Televiziju Zagreb. Sedamdesetih godina je dopisnica iz Angole, potom kao autorica sudjeluje u kreiranju kulturnih, političkih i dokumentarnih emisija poput Ekran na ekranu, Kultura srca, Moja zemlja i dr.

Početkom devedesetih na Yutelu je bila direktorica programa i zamjenica glavnog direktora, a potom prelazi u diplomatiju. U razdoblju od 2000. godine ponovo je na HRT-u, tačnije na HTV-u gdje je urednica emisija, komentatorica i mentorica, a jednu godinu kao specijalna dopisnica provodi i u SAD-u. Nešto kasnije postaje i stalna dopisnica HRT-a iz Francuske. Na HRT se vraća kao predsjednica Nadzornog odbora.

Tokom svoje karijere sarađivala je s mnogim televizijama u svijetu od Francuska, SAD, UAE, Katar, Egipat, Švicarska, Kamerun, itd. Bila je i nagrađivana novinarka te je dobila i nagradu Hrvatskog novinarskog društva „Marija Jurić Zagorka“, a odlikovana je i francuskim ordenom „Viteza nacionalnog reda“. Bila je vrlo aktivna članica HND-a i jedno vrijeme predsjednica hrvatske Sekcije frankofonskih novinara HND-a. Predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Hrvoje Zovko izrazio je saučešće porodici i kolegama te je zahvalio Silviji Luksa na velikom doprinosu koji je dala svojim radom u tijelima HND-a.

Silvija Luks je doslovno živjela novinarstvo pa je tako u jedom intervju Jozi Petričeviću za novinar na upit šta biste iz dugogodišnjeg bavljenja novinarstvom voljeli ponoviti kazala: “Voljela bih obnoviti zaljubljenost u zablude iz mojih novinarskih početaka, kad su novinari jedni od drugih učili, pomagali si uzajamno, radovali se odlascima u redakciju i tuđim uspjesima, družili se i mislili da je mir vječan, te da je kvaliteta novinarskog uratka nemjerljiva genima, bojom kože, religijom, novcem i snagom političkih moćnika koji su, i onda kao i danas, neke novinare milovali, a neke korili jer su pokušavali misliti svojom, a ne partijskom glavom.”

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,