Subota, 18. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Ukrajinke prodavale lažne zlatne poluge u Zagrebu

Preuzmite sliku

Službenici Policijske uprave zagrebačke objavili su da su dovršili kriminalističku istragu nad dvije državljanke Ukrajine starosti 43 i 24 godine i jednom za sada nepoznatom ženskom osobom zbog pokušaja prodaje lažne zlatne poluge.

“Sumnja se da su osumnjičena 43-godišnjakinja i za sada nepoznata ženska osoba zajedno počinile kazneno djelo ‘Prevara’ u pokušaju i kazneno djelo ‘Krivotvorenje znakova za vrijednost’ na štetu trgovačkog društva iz Zagreba tako da su početkom siječnja 2023. godine u popodnevnim satima, s unaprijed stvorenom namjerom da sebi pribave protupravnu imovinsku korist, došle u poslovnicu za otkup zlata na području Trnja te zaposlenicima poslovnice pokušale prodati jednu zlatnu polugu zapakovanu u prozirni plastični omot i koja je prema svim vidljivim obilježjima bila autentična poluzi imenovanog proizvođača”, navode iz policije.

Kako dodaju, nakon što radnica poslovnice putem elektromagnetskog uređaja nije mogla utvrditi autentičnost poluge odnosno čistoće zlata, predložila je djelimično rezanje poluge, kako bi se utvrdilo radi li se zaista o zlatu, na šta osumnjičene nisu pristale pravdajući se kako će se tako umanjiti vrijednost zlatne poluge, a da će istu pokušati prodati u drugoj poslovnici.

“U svome naumu, u toj prilici nisu uspjele te su otišle. Nakon sat vremena, osumnjičena 24-godišnjakinja i za sada nepoznata ženska osoba zajedno su došle u poslovnicu za otkup zlata u Sveticama. Sumnja se da su zajedno počinile krivično djelo ‘Prevara’ i kazneno djelo ‘Krivotvorenje znakova za vrijednost’ tako da su ovaj put pomoću lažne zlatne poluge uspjele sklopiti ugovor o kupnji te im je isplaćen iznos od 5.480 eura. Nakon što su osumnjičene preuzele novac, otišle su iz poslovnice.  Naknadno je oštećeni, putem uređaja za utvrđivanje autentičnosti plemenitih kovina, ispitao autentičnost kupljene poluge te dokazao kako kupljena poluga nije od zlata”, stoji u saopštenju policije.

Dodaju da “tu nije bio kraj protupravnom ponašanju osumnjičene 43-godišnjakinje, sljedećeg dana i ovaj puta u popodnevnim satima, došla je u istu poslovnicu u Sveticama s ciljem prodaje još jedne lažne zlatne poluge iste težine od 100 grama. Obratila se zaposleniku i ovog puta je uspjela u svome naumu, sklopila ugovor i domogla se novca”.

“Osumnjičenoj je isplaćeno 5.565 eura nakon čega je otišla iz poslovnice. Naknadno je oštećeni putem uređaja za utvrđivanje autentičnosti plemenitih kovina, ispitao autentičnost kupljene poluge te kao i u prvom slučaju shvatio da kupljena poluga nije od zlata. Policijski službenici dostavili su posebno izvješće nadležnom državnom tužilaštvu”, poručuju iz policije, prenosi Index.hr.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje