Subota, 18. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Ukidanje rominga u regionu očekuje se 2021. godine

Preuzmite sliku

Najavljeni sporazum zemalja Balkana znatno će smanjiti cijenu rominga u regionu, a očekuje da će od 1. jula 2021. ona biti ista kao cijena u domaćem saobraćaju, izjavila je državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Tatjana Matić.

“Planirano je da sa 1. julom 2021. godine više ne bude rominga u regionu, odnosno da cijene budu kao kod kuće. To nije tako daleko”, rekla je Matićeva za RTS, povodom najava da bi za nešto manje od mjesec trebalo da bude potpisan regionalni sporazum o romingu zemalja Balkana.

Matićeva je dodala da će taj sporazum za početak znatno smanjiti cijene rominga u regionu.

“Srbija je još 2014. potpisala sporazum sa Makedonijom, Crnom Gorom, BiH, i mi smo već u režimu smanjenih cijena, a plan je da se one dodatno smanjene. Ne mogu cijene biti veće od 0,19 eura”, navela je Matićeva.

Prema njenim riječima, iako je planirano da sporazum zemalja Balkana bude potpisan u okviru Drugog digitalnog samita 4. i 5. aprila u Beogradu, datum potpisivanja, nije poznat.

“Imajući u vidu da novi sporazum obuhvata i Albaniju, i cijelu teritoriju Kosova, u ovom trenutku datum ostaje pod znakom pitanja”, dodala je Matićeva.

Ona je istakla da je od datuma važnije to šta će ovaj sporazum donijeti, te da bi se najveće smanjenje odnosilo upravo na nove članice sporazuma.

“Trenutno je u Albaniji telefonski poziv 1,22 eura, što je značajno umanjenje”, navela je Matićeva.

Matićeva je rekla da je ovaj sporazum prvi korak ka smanjenju cijena rominga i u zemljama EU, odnosno ka njegovom ukidanju.

“Ovo vidimo kao korak ka tome, posebno imajući u vidu u kojoj mjeri se EU zalaže za potpisivanje ovog sporazuma”, navela je Matićeva i istakla da je ova inicijativa dio Berlinskog procesa, čija je suština regionalna saradnja i približavanje regiona EU. (Srna)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: