Četvrtak, 29. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

“Ujedinjeni protiv covid-a” kritikuju pozivanje stranaca na vakcinaciju u Beograd

Preuzmite sliku

Udruženje “Ujedinjeni protiv covid-a” kritikovalo je danas odluku Srbije da se strani državljani bez prebivališta u našoj zemlji pozovu na vakcinaciju u Beograd. Uz ocjenu da ne postoji nijedna zemlja u svijetu u kojoj se danas dešava bilo šta slično, postavljaju niz pitanja o načinu kako je organizovana vakcinacija stranaca u Srbiji.

“Posljednjih nekoliko dana, a posebno dana 27. marta 2021. godine, vlast praktično poziva, ili u najmanju ruku dopušta i ohrabruje strane državljane da u kolonama ulaze u zemlju i masovno opsjedaju punktove za vakcinaciju, gdje preko reda dobijaju vakcine koje su obezbjeđene za građane naše zemlje“, navodi se u saopštenju te organizacije i dodaje da ne postoji nijedna zemlja u svijetu u kojoj se danas dešava bilo šta slično.

„Ne postoji nijedno prihvatljivo racionalno, stručno, pa čak ni ljudsko objašnjenje za ovakvo postupanje odgovornih. Prioritet apsolutno mora da bude organizovana kampanja za vakcinaciju sopstvenog stanovništva (koja ne postoji!) i sistematsko suzbijanje bezumnih antivakserskih istupanja u medijima pod kontrolom vlasti (koje, takođe, ne postoji)!“, ističe se u saopštenju koje prenosi Nova.rs.

Ujedinjeni protiv covid-a ocjenjuju i da „uz, bukvalno, vapaje medicinskih radnika i časnih rukovodilaca pojedinih zdravstvenih ustanova, koji svjedoče o kritičnoj epidemiološkoj situaciji, odgovorni istovremeno svjesno dozvoljavaju šizofrena istupanja članova sopstvenog tzv. Kriznog štaba, koja vrijeđaju logiku i zdrav razum, a kojima ne samo da se sluđuje i dezinformiše stanovništvo, već se suštinski podstiče stvaranje, održavanje i prevladavanje atmosfere potpunog nepovjerenja, negacije nauke i struke i slijepog srljanja u katastrofalni epidemijski scenario“.

Na ovaj način, dodaje se, uz svakodnevne primjere kršenja protivepidemijskih mjera od strane najviših državnih činovnika, direktno se sistematski minira sprovođenje proklamovanih protivepidemijskih mjera, ugrožava proces vakcinacije i produžava u beskraj stanje preopterećenosti zdravstvenog sistema i daljeg iscrpljivanja malobrojnog medicinskog kadra.

„Postoje osnovi sumnje, te opravdana bojazan da su podaci koje odgovorni saopštavaju o zaražavanju stanovništva nepotpuni, haotično prikupljani, nestručno prezentovani i namjerno prepravljani, uključujući i podatke o smrtnosti od COVID-a u našoj zemlji. Na ovaj način se veštački umanjuje težina trenutne epidemijske situacije i održava lažna slika da zdravstveni sistem drži epidemiju pod kontrolom“, smatraju u ovom udruženju.

Dodaje se i da slike redova i otvorenih kafića na Kopaoniku, izigravanje “šalterske” prodaje hrane i pića širom Beograda, nepoštovanje mjera u gradskom prevozu, i sve to bez ikakve realne kontrole ili sankcija, djeluju zaista nestvarno kada se upare sa slikama prepunih bolnica, covid ambulanti, čekaonica ili preopterećenih malaobrojnih nekovid ustanova.

„Tragična je očigledna i rječita nezainteresovanost i nevjerovatna nesposobnost vlasti da sprovede mjere koje je sama donijela“, ocjenjuju Ujedinjeni protiv covid-a koji postavljaju ključna pitanja u vezi sa vakcinacijom stranih državljana:

1. Najprije, da li je, i na koji način pravno regulisano vakcinisanje stranih državljana u Republici Srbiji? Dalje, sve i da jeste, da li postoji bilo kakva kontrola ulaska u zemlju, u smislu zahtjeva da strani državljani imaju neki dokaz da trenutno nisu zaraženi? Takođe, da li je normalno da se u epidemiji strani državljani nekontrolisano kreću po teritoriji čitave države, kako bi bili vakcinisani?

2. Da li je normalno da ne postoje nikakva razdvajanja prilikom vakcinacije, što povećava šansu od širenja zaraze? Zbog čega vakcine nisu donirane stranim državama, što bi smanjilo rizik od zaraze na teritoriji naše države? Znaju li članovi Kriznog štaba, posebno oni koji sebe zovu medicinskim dijelom, kakve sve posljedice mogu nastupiti po zdravstveni sistem, iza toga i po sve građane Republike Srbije usljed ovakvih neodgovornih postupanja?

3. Ko će isplatiti nadoknadu našim zdravstvenim radnicima koji su i za vikend vakcinisali strane državljane i ima li takav rad uopšte cijenu, s obzirom da mnogi od njih nisu imali slobodan dan nedjeljema, a očekujemo da ulaze u crvene zone i da nas liječe (sa velikom vjerovatnoćom da ovakve napore fizički, ali i psihički, uopšte ne izdrže)? Hoće li se za par nedjelja kad je ovim ljudima potrebna revakcinacija ponoviti ovaj scenario?

4. I na kraju, ako se neko iz tzv. Kriznog štaba usuđuje da javno kaže, da u ovakvoj situaciji, već sljedeće nedjelje možemo da očekujemo popuštanje trenutno važećih protivepidemijskih mjera (koje su po mišljenju UPK-a i nedovoljne i potpuno neadekvatno sprovedene!) ili to svakodnevno javno traži preko medija sa nacionalnom frekvencijom, takvi postupci su ne samo zapanjujuće nestručni i neodgovorni, već i opasni, i mogu se, uz mnogo argumenata, smatrati aktima direktnog ugrožavanja zdravlja i života stanovništva.

„Pozivamo po ko zna koji put odgovorne da način upravljanja i odlučivanja vezano za epidemiju vrate u pravne okvire, povjere ih profesionalcima od znanja i integriteta i uzimajući u razmatranje poznate i više puta pravovremeno predložene mjere od strane UPK, naprave jasnu strategiju uspostavljanja kontrole nad epidemijom“, stoji u saopštenju Ujedinjenih protiv covid-a.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,