Subota, 19. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Uhapšeni vlasnik i kapetan broda na kojem je na Hvaru došlo do trovanja

Preuzmite sliku

U početku se nagađalo o trovanju morskim školjkama, međutim doktori iz KBC-a Split smatraju kako je vjerovatnija priča o trovanju karbon-monoksidom.

Vlasnik i kapetan broda na kojem je zbog trovanja ugljičnim monoksidom jedna osoba preminula, a dvoje djece životno ugroženo, uhapšeni su u srijedu jer su ugradili agregat u unutrašnjost broda zbog čega je došlo do istjecanja otrovnih plinova, izvijestila je policija, kako prenosi Hina.

Nakon svih prikupljenih dokaza i utvrđenih činjenica, u srijedu su zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela uhapšeni i u prostorije hvarske policije dovedeni 23-godišnji vlasnik motorne jahte i 27-godišnji kapetan broda, obojica hrvatski državljani, radi provođenja kriminalističkog istraživanja, stoji u saopštenju splitsko-dalmatinske policijske uprave.

Utvrđeno je postojanje osnovane sumnje da su njih dvojica protivno pravilima struke, kao i izričitim tehničkim uputama u pogledu sigurnosti korištenja uređaja 8. augusta 2019. ugradili benzinski generator-agregat sa zračnim hlađenjem u prostor motorne jahte.

VezanoDjeca s broda se bore za život: Otkazali su im vitalni organi, na respiratoru su 

Istjecanje otrovnih plinova zbog agregata

Zbog njegovog rada došlo je do istjecanja otrovnih plinova – ugljičnog monoksida u prostor potpalublja broda, odnosno putničkih kabina i posljedično trovanja putnika, prenosi agencija.

Udisanje ugljičnog monoksida može biti posljedica trovanja dvoje talijanske djece koja se u životno ugroženom stanju liječe u splitskom KBC-u, izvijestila je u srijedu voditeljica Zavoda za intenzivnu pedijatriju splitskog KBC-a Branka Polić.

“Prema prispjelim laboratorijskim nalazima vidimo da se radi o povišenom nivoui karboksihemoglobina u krvi, a što može biti posljedica udisanja ugljičnog monoksida”, rekla je Polić na konferenciji za novinare i dodala kako je na nadležnim državnim institucijama da dovrše ovu istragu.

Vezano | Zbog trovanja čiji uzrok još nije poznat dvoje djece i dalje životno ugroženo 

Istaknula je da su djevojčica i dječak, talijanski državljani, i dalje životno ugroženi zbog višeorganskog zatajenja.

“I dalje su na respiratoru, sve vitalne funkcije podržavamo lijekovima i intenzivno liječenje se nastavlja dalje po pravilima struke”, kazala je Polić.

Naglasila je kako u ovom trenutku doktori ne mogu reći koliko će trajati njihovo liječenje i koliko će biti životno ugroženi, jer sve ovisi o daljnjim laboratorijskim nalazima i o kliničkom stanju djece:

“Životno ugrožen znači da su ugrožene vitalne funkcije – mozak, srce, cirkulacija kao najvitalniji organi, ostalo su jetra i bubrezi. Dakle, ako je neko na respiratoru to znači da njegova pluća ne funkcioniraju ili da su mu poremećaj svijesti i poremećaj u centralnom živčanom sistemu takvi da je i centar za disanje kompromitiran.”

Vezano | Obdukcija potvrdila: Italijan je umro od udisanja ugljen monoksida 

Restoran pod policijskim nadzorom

Riječ je o talijanskim državljanima koji su jučer oko 10 sati uplovili u hvarsku luku, gdje je policija ustanovila smrt jednog muškarca, a pet osoba sa simptomima trovanja hitno je helikopterom prevezeno u KBC Split.

U početku se nagađalo o trovanju morskim školjkama, pa je restoran u kojem su Talijani ručali pod inspekcijskim nadzorom, ali doktori iz KBC-a Split smatraju kako je vjerovatnija priča o trovanju ugljičnim monoksidom iz prostora brodskog motora.

  • U srijedu tokom dana nastavljen je očevid kojim je rukovodio zamjenik Općinskog državnog tužilaštva u Splitu uz asistenciju službenika Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja “Ivan Vučetić”, službenika Službe za očevide i kriminalističku tehniku ove PU i službenika PP Hvar, saopštila je policija.

    Prema neslužbenim informacijama na koje se u srijedu poslijepodne pozvala Slobodna Dalmacija, obdukcijom je utvrđeno kako je navodno uzrok smrti talijanskog poduzetnika Eugenija Vincija na Hvaru udisanje ugljikovog monoksida, ali službena potvrda toga nije se mogla dobiti, prenijela je Hina.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje