Ponedjeljak, 20. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Uhapšena kriminalna grupa: Starcima obećavali brakove i ljubav pa ih brutalno iskoristili

Preuzmite sliku

Razotkriven je i uhapšen dio kriminalne grupe s karlovačkog i velikogoričkog područja koja je uz prijetnje varala starije muškarce po Zadru i okolini te od njih navodno izvukla više od milion kuna (nešto više od 260 hiljada KM)

Kriminalistička istraga završena je nad 28-godišnjakom iz Karlovca, 41-godišnjakom iz Velike Gorice i 32-godišnjakinjom iz Gospića. Uz kaznenu prijavu zbog prijevare, iznude i protupravno oduzimanje slobode uhapšeni su pritvorskom nadzorniku PU zadarske te zadržani u istražnom zatvoru. Za ostalim članovima kriminalne skupine, 29-godišnjakom i 33-godišnjakom iz Karlovca, raspisana je potjernica, kazao je voditelj Odjela organizovanog kriminaliteta Policijske uprave zadarske Bore Mršić.

Pomno birali žrtve

Dodao je da su članovi kriminalne skupine od marta do oktobra prošle godine obilazili kvartove u Zadru i pomno birali žrtve starije životne dobi, slabijeg zdravstvenog stanja, oskudnijeg obrazovanja, lakovjernih i sličnih vrlina. Stupili su s njima u kontakt nudeći im razne usluge, ljubavne veze, brakove i slično, dovodili ih u stanje omamljenosti, opijenosti i zablude te iskorištavali bespomoćnost žrtvi kako bi ih brutalno varali i iskorištavali.

Svoje dobro planirane i prikrivene kriminalne aktivnosti, osumnjičeni su odrađivali sklapajući ugovore i provodeći kažnjive radnje kroz legalno poslovanje svojih zalagaonica i drugih agencija koje posluju u više gradova u Hrvatskoj. Policiji su poznati otprije po kaznenim djelima imovinskog karaktera s elementima nasilja. U obrađenim kaznenim djelima na zadarskom području stekli su imovinsku korist veću od milion kuna, rekao je Mršić. (Net.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje