Subota, 12. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Ugostiteljski objekti u Srbiji od 7. maja rade i u zatvorenom prostoru

Preuzmite sliku

Restorani, kafići i drugi ugostiteljski objekti u Srbiji od petka, 7. maja, moći će da rade i u zatvorenom prostoru, izjavio je epidemiolog Branislav Tiodorović poslije sjednice Kriznog štaba za suzbijanje korona virusa.

On je pojasnio je da će ugostiteljski objekti moći da rade i u zatvorenom prostoru pod uslovom da poštuju sve epidemiološke mjere – da maksimalna iskorišćenost prostora bude do 50 posto, distanca između gostiju metar i po do dva, i da ne bude muzike, ni žive, ni sa razglasa.

“Ugostiteljski objekti moraju poštovati sve propisane mjere u zatvorenom prostoru, 50 posto kapaciteta, udaljenost metar i po do dva, poslije 18 sati neće biti muzike, svejedno da li je uživo ili ne, pošto kada nje ima, ljudi moraju glasnije da govore, što je jedan od faktora rizika”, rekao je član Kriznog štaba Branislav Tiodorović.

Krizni štab je donio ovakvu odluku jer brojke zaraženih od COVID-a 19 padaju, čak je prije dva dana brojka bila ispod 1000 novooboljelih.

Drugi član Kriznog štaba, epidemiolog Predrag Kon, izjavio je prije sjednice ovog tijela da je medicinski dio Kriznog štaba tražio da se odluka o potpunom otvaranju ugostiteljskih objekata odloži za poslije 15. maja, ali je dodao da je „činjenica da su ekonomski pritisak i potreba jako veliki“ i da se o tome mora razmišljati.

Na snazi i dalje ostaje zabrana okupljanja više od pet osoba na jednom mjestu, podsjetio je Tiodorović.

Sljedeće nedjelje biće održana još jedna sjednica Kriznog štaba, na kojoj će mjere još jednom biti procjenjivane, najavio je Tiodorović. (RSE)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje