Srijeda, 22. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Učesnici upada u RTS na slobodi

Preuzmite sliku

Svi osumnjičeni za nasilničko ponašanje prilikom subotnjih protesta u Beogradu branit će se sa slobode, odlučio je sud.

Viši sud u Beogradu odbio je prijedlog tužilaštva da odredi pritvor trojici osumnjičenih za nasilničko ponašanje prilikom upada sudionika protesta u zgradu Radio-televizije Srbije (RTS) i oni će se u daljem toku krivičnog postupka braniti sa slobode.

“Sudija za prethodni postupak Višeg suda u Beogradu donio je rješenje kojim je odbio predlog za određivanje pritvora prema U.S., M.P. i M.Č.”, rekla je portparolka suda Bojana Stanković u izjavi za Tanjug.

Na takvo rješenje, dodala je, “Više javno tužilaštvo u Beogradu ima pravo da uloži žalbu krivičnom vanpretresnom vijeću u roku od tri dana”.

U pitanju su dvojica osumnjičenih za unošenje motorne pile u zgradu javnog servisa, dok je treći osumnjičen za napad na policajca.

Sva trojica se terete za krivično djelo “nasilničko ponašanje na javnom skupu”.

Pušteni iz zatvora

U međuvremenu je Prekršajni apelacioni sud ukinuo zatvorske kazne petorici koji su u nedjelju osuđeni za prekršaje u vezi s upadom u zgradu RTS-a i oni će biti pušteni iz zatvora u Padinskoj skeli.

Sud je usvojio žalbe svih pet osuđenih, ukinuo presude Prekršajnog suda u Beogradu i naložio ponavljanje postupka, saznaje Tanjug.

Ukinutim presudama šest okrivljenih su u nedjelju bili osuđeni u hitnom postupku na zatvorske kazne od po 30 dana, zbog kršenja Zakona o javnom redu i miru, odnosno “drskog i bezobzirnog ponašanja u grupi”.

Jedan od šest okrivljenih, međutim, nije još primio presudu pa se nije ni žalio, a nije ni bio upućen u zatvor.

Ostalih pet okrivljenih će se, nakon puštanja iz zatvora, u daljem toku prekršajnog postupka braniti sa slobode. (Agencije)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , , ,