Utorak, 26. Januara 2021.
Tuzlanski.ba logo

Ubistvo Olivera Ivanovića: Godinu dana istrage bez rezultata

Preuzmite sliku

Godinu dana je prošlo od ubistva lidera Građanske inicijative “Srbija, Demokratija, Pravda“ Olivera Ivanovića, ali do danas nema zvaničnih informacija kosovskih i srpskih institucija o tome ko su nalogodavci i izvršioci tog zločina.

Zvaničnici na Kosovu i u Srbiji najavljivali su rješavanje ovog slučaja. Predsjednik Kosova Hašim Tači izjavio je u julu 2018. da će kosovske institucije “izaći sa konkretnim rezultatima, zbog kojih će mnogi dobiti glavobolju i na Kosovu i u Beogradu”.

Tri dana kasnije predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da srpska policija prvi put “ima neka operativna saznanja“ o ubistvu Ivanovića.

Međutim, do sada, jedina hapšenja obavila je kosovska policija, dok su srpske institucija javno izjavile da su saslušale samo Milana Radoičića, potpredsjednika Srpske liste, koga kosovske vlasti sumnjiče za umiješanost u ubistvo.

“Saznali smo da Milan Radojičić, taj ozloglašeni ubica, nije ubio Olivera Ivanovića i to srpska policija od danas može sa punom sigurnošću da tvrdi“, izjavio je tim povodom predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u novembra 2018. godine.

Kako je izgledala hronologija istrage ubistva Olivera Ivanovića tokom godinu dana od zločina, pogledajte u videu Radio Slobodne Evrope “Godina od smrti Olivera Ivanovića, ubice nepoznate”:

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: