Nedjelja, 5. Decembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

U Zagrebu više od 10.000 demonstranata protestuje protiv Covid potvrda i vakcinisanja

Preuzmite sliku

Na Trgu bana Josipa Jelačića okupilo se više od 10.000 prosvjednika koji su na okupljanje protiv obaveznih Covid potvrda u Zagreb stigli autobusima iz raznih dijelova Hrvatske, javlja Anadolu Agency (AA).

Demonstranti su se okupili oko 15 sati na Trgu žrtava fašizma i na Trgu Francuske Republike odakle su se uz transparente, hrvatske zastave i slogane zaputili na Trg bana Josipa Jelačića na kojem se, prema procjeni hrvatskih medija, okupilo preko 10.000 osoba. Inicijativa prava i slobode, organizatori protesta koji nije službeno prijavljen policiji, ocijenili su kako je na protest pristiglo 30-ak autobusa s građanima iz različitih dijelova Hrvatske.

Demonstranti , koje su podržali i određeni političari i saborski zastupnici, protive se uvođenju obaveznih Covid potvrda za sve zaposlene ili one koji koriste državne i javne institucije, poduzeća isl., a koje je Vlada Hrvatske, uz mogućnost testiranja za nevakcinisane ili one koji nisu preboljeli Covid-19 u proteklih 12 mjeseci, uvela kao obavezu od prošlog utorka, 16. novembra.

Protive i protuepidemijskim mjerama te obaveznom vakcinisanju, koje je Vlada Hrvatske navela kao jednu od mogućnosti u borbi protiv epidemije od 4. januara 2022., ovisno o razvoju epidemiološke situacije koja je u Hrvatskoj proteklih sedmica eskalirala. U Hrvatskoj se dnevno bilježi preko 60 mrtvih, dok je preko 2.5000 osoba hospitalizirano.

Protest “Bijeli tihi marš” održava se već nekoliko dana u većim hrvatskim gradovima, a organiziran je putem društvenih mreža i okuplja brojne nezadovoljnike odlukama Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,