Srijeda, 28. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

U Zagrebu sjećanje na ratne zločine u Ahmićima: Ne u naše ime

Preuzmite sliku

Udruženje za društvena istraživanja i komunikacije (UDIK) iz Sarajeva, Centar za građansku hrabrost, Centar za žene žrtve rata – ROSA, Ženska mreža Hrvatske i Inicijativa mladih za ljudska prava u Zagrebu će organizovati okrugli sto pod nazivom “Ne u naše ime – 29 godina od ratnih zločina u Ahmićima”.

Kako je saopćeno iz ovih organizacija, na okruglom stolu će govoriti Edvin Kanka Ćudić, koordinator UDIK-a iz Sarajeva, Vesna Teršelič, voditeljica Documente – Centra za suočavanje s prošlošću, Jerko Bakotin, novinar Novosti te Vlado Vurušić, novinar Jutarnjeg lista. Razgovor će moderirati Branka Vierda, koordinatorica programa za pravdu i pomirenje Inicijative mladih za ljudska prava.

Obilježavajući 29. obljetnicu ratnog zločina u Ahmićima, planirano je da se razgovara o službenim politikama sjećanja Republike Hrvatske u odnosu na rat u Bosni i Hercegovini (1992.-1994.), odnosu i stavovima visokih hrvatskih dužnosnika iz RH oko izbornog zakonodavstva u Bosni i Hercegovini te je planirano i otvoriti prostor za razgovor o perspektivama i razmišljanjima koje nudi civilno društvo iz Bosne i Hercegovine uz propitivanje mogućnosti regionalne saradnje u okviru odgovornog suočavanja s prošlošću.

Ocjenjuju da aktualno političko rukovodstvo u Hrvatskoj ne pokazuje iskrenost, poniznost i poštovanje prema žrtvama ovih zločina koji su počinjeni u njihovo ime na teritoriju Bosne i Hercegovine.

“Umjesto toga, ratni zločini se sustavno relativiziraju, negiraju i umanjuju. To nije put koji je dobar za hrvatsko društvo. Zahtijevamo stoga javnu izvinjenje uime Republike Hrvatske od predsjednika Zorana Milanovića i predsjednika Vlade Andreja Plenkovića za zločine počinjene u naše ime u Ahmićima. Na taj način ohrabrit će građane i društvo da se suoče s masovnim kršenjem ljudskih prava koja su se dogodila, potvrdit će činjenicu da su se dogodili zločini i da su ta djela prouzročila neizmjernu štetu žrtvama” navodi se u saopćenju nevladinih organizacija koje organiziraju protest. (N1)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,