Srijeda, 23. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

U tornju zagrebačke crkve otvara se muzej magije, okultnog i new agea

Preuzmite sliku

Zagreb će za nedjelju dana postati bogatiji za Muzej Hrvatskog Areopaga u kojem će biti izloženo 500 eksponata magijskog, okultnog i new age karaktera, a nalazi se na petom spratu crkvenog tornja crkve sv. Antuna na zagrebačkom Svetom Duhu.

Centar Hrvatski Areopag za međureligijski dijalog Hrvatske provincije franjevaca konventualaca osnovan je 2002. godine. To znači da sljedeće godine obilježava 20 godina svoga postojanja i djelovanja. Muzej, koji tom prilikom otvaramo, nema posebne veze s međureligijskim dijalogom, ali je zanimljiv kao kuriozitet i centar za edukaciju, objašnjava Josip Blažević, provincijal hrvatskih franjevaca konventualaca, pokretač Areopaga i ovoga muzeja, piše Večernji list.

U njemu će, navodi dnevnik, biti izloženo više od 500 raznovrsnih eksponata koje dosad nije bilo moguće vidjeti na jednom mjestu, čak ni na sajmovima ezoterije.

U prvom dijelu Muzeja izloženi su eksponati iz Afrike, Japana, Kine i Tibeta. U drugom, iz Indije i Egipta, a najopsežniji prostor posvećen je onima iz Evrope, s naglaskom na Hrvatsku.

“Riječ je o ezoterijskim i okultnim iscjeliteljskim tehnikama raširenim i po Hrvatskoj, poput reikija i bioenergije, trinaestokrakog simbola Sunca Brace sa Srebrnjaka, Bruna Greninga i Rudolfa Štajnera… Može se vidjeti Sai Babin čarobni pepeo i ajurvedski lijekovi gurua Mahariši Maheš Jogija, učitelja transcendentalne meditacije, popularna kineska knjiga proricanja Ji đing, kojom se služila i hrvatska književnica Vesna Parun. Postoji cijela kolekcija raznih zamotuljaka, uroka i zapisa, raznih Biblija, Satanska biblija, Vodolijina biblija, Vampirska biblija i još mnoštvo raznih stvari”, nabraja provincijal Blažević ističući kako prikupljanje eksponata ima svoju dugu historiju.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,