Srijeda, 8. Decembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

U Srbiju stiglo još pola miliona kineskih vakcina protiv koronavirusa

Preuzmite sliku

Avion Air Srbije sa pola miliona doza vakcina protiv koronavirusa kineskog proizvođača Sinofarm, sletio je na aerodrom “Nikola Tesla” u Beogradu. Avion sa vakcinama su dočekale predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić i ambasadorka Narodne Republike Kine Chen Bo.

U Srbiju je ranije stiglo milion doza kineske vakcine protiv koronavirusa.

Ambasadorka Kine Chen Bo rekla je na beogradskom aerodromu da joj je velika čast što danas sa premijerkom dočekuje novi kontingent kineske vakcine.

“Ako se dobro sjećam, to je treći put da budem zajedno sa premijerkom na aerodromu u toku proteklog perioda, prvi put čekali smo medicinski materijal i opremu, drugi put smo ispraćali kineske medicinske stručnjake i sada treći put, dočekujemo vakcine“, rekla je ona.

  • Kineska ambasadorka izrazila je “viskoko divljenje organizaciji vakcinacije u Srbiji” i dodala da joj je drago da je i kineska vakcina dala doprinos tom velikom poslu.

    Ana Brnabić zahvalila se Narodnoj Republici Kini, kao i predsjedniku Kine na svoj podršci Srbiji i narodu u Srbiji tokom borbe protiv koronavirusa.

  • “Hvala vam na ovolikoj količini vakcina koje su došle u Srbiju. Danas kada dočekujemo kontingent od 500.000 vakcina, znači da u Srbiji imamo milion i 500 hiljada Sinofarmovih vakcina, što je nama, uz odličnu organizaciju vakcinacije, omogućilo da budemo druga zemlja u Evropi i sedma u svijetu po broju vakcinisanih“, rekla je Brnabić i dodala da očekuje da će se te brojke još poboljšati zahvaljujući vakcinama koje su danas stigle.

    Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će do kraja mjeseca u Srbiju stići još 50.000 doza Sputnjik V vakcine, 88.000 doza Pfizerove vakcine i između 125.000 i 150.000 doza Astrazenekine vakcine. (N1)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje