Utorak, 29. Novembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

U Srbiju od izbijanja rata izbjeglo 100.000 Rusa i 18.000 Ukrajinaca

Preuzmite sliku

Od izbijanja rata u Ukrajini, u Srbiju je izbjeglo oko 18.000 Ukrajinaca, a boravak je prijavilo i više od 100.000 Rusa, objavio je RTS.

Prema pisanju javnog medijskog servisa, u škole je upisano 600 đaka iz Rusije i Ukrajine.

Navodi se da Rusi i Ukrajinci nisu promijenili samo demografsku sliku u Srbiji, već tržište rada i nekretnina.

Cijene izdavanja stanova u Beogradu su u posljednja dva mjeseca skoro su utrostručene, a kako Beta saznaje od ruskih državljana, u centru glavnog grada je gotovo nemoguće naći stan čija je mjesečna kirija manja od 1.000 eura.

Djeca državljana Ukrajine i Rusije ravnopravno pohađaju nastavu, ali imaju različit status u srpskom obrazovnom sistemu. Ukrajinci se tretiraju kao izbjeglice, a Rusi kao strani državljani.

U Ministarstvu prosvjete za RTS su kazali da u sistem obrazovanja nisu uključeni predavači iz drugih zemalja, pa tako ni iz Rusije i Ukrajine, jer to, navode, nije dio obrazovne praske Srbije.

“Svjesni izazova sa kojim se zaposelni u sistemu obrazovanja suočavaju prilikom uključivanja izbjeglica, migranata i stranih državljana u nastavu, Ministarstvo prosvjete aktivno podržava škole u kojima se obrazuju ove društvene grupe i to kroz jačanje kapaciteta ustanova, ali i unapređivanjem kompetencija zaposlenih u sistemu za rad s ovim učenicima“, napominju u Ministarstvu.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,