Četvrtak, 30. Juna 2022.
Tuzlanski.ba logo

U Srbiji s gomilom novca i dragulja pao šef ukrajinske tajne službe, otišao iz Kijeva par sati prije početka invazije

Preuzmite sliku

“Oni visoki vojni časnici koji ne shvazaju gdje im je domovina, koji su prekršili zakletvu koju su položili pred ukrajinskim narodom da će štititi našu državu, ostat će bez svojih činova”

 • Jedan od donedavnih čelnika ukrajinske obavještajne službe SBU Andrij Naumov, kojega je predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski smijenio 31. marta optuživši ga za veleizdaju, uhapšen je ovih dana u Srbiji, javlja ukrajinski portal NV, a i srbijanski MUP je izdao sapćenje iz kojeg proizlazi da je Naumov priveden.

 • Prema dosad raspoloživim informacijama, Naumov je uhapšen na jugu Srbije zajedno s jednim njemačkim državljaninom, navodno njegovim vozačem, pod sumnjom za pranje novca. O njihovu je privođenju srbijanski MUP, objavljujući samo njihove inicijale, izvijestio u srijedu navodeći da su im granični policajci na prelazu Preševo sa Sjevernom Makedonijom pronašli 607.990 eura i 124.924 dolara u gotovini te dva draga kamena – smaragda. Ni novac ni drago kamenje nisu prijavili te ih se tereti da su oboje stekli kriminalnim aktivnostima te s njima pokušali napustiti Srbiju.

 • Naumovu i njegovu suputniku prijeti kazna u trajanju od jedne do 12 godina zatvora, no ukrajinski mediji pišu da postoji strah da bi, zbog činjenice da Naumov raspolaže brojnim ukrajinskim državnim tajnama, on mogao pokušati trgovati njima u zamjenu za svoju slobodu. U tom kontekstu navode i činjenicu da je na čelu MUP-a u Srbiji Aleksandar Vulin, političar blizak Kremlju.

 • Naumov je u SBU došao 2019. godine, a u julu 2021. imenovan je šefom odjela za unutrašnju sigurnost. Ukrajinu je, prema lokalnim medijima, napustio tek nekoliko sati prije početka ruske invazije, a svoju je porodicu u inostranstvo poslao ranije. Njega je Zelenski službeno smijenio 31. marta tvrdeći da je počinio veleizdaju, nazivajući ga pritom “antijunakom” koji je prekršio svoju vojničku zakletvu.

  “Oni visoki vojni časnici koji ne shvazaju gdje im je domovina, koji su prekršili zakletvu koju su položili pred ukrajinskim narodom da će štititi našu državu, ostat će bez svojih činova”, rekao je tada Zelenski. Naumov je imao čin generala. (Jutarnji.hr)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: , , ,