Subota, 1. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

U Srbiji do sada 626 slučajeva neželjenih reakcija nakon vakcinacije

Preuzmite sliku

Do sada je u Srbiji prijavljeno ukupno 626 slučajeva neželjenih reakcija nakon vakcinacije protiv koronavirusa, a nije bilo nijednog prijavljenog slučaja embolijskih ili trombolitičkih poremećaja nakon primljene AstraZeneca vakcine, izjavio je danas Pavle Zelić iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva, javlja Anadolu Agency (AA).

“Pokazalo se da su vakcine izuzetno bezbJedne, ali i efikasne”, kazao je Zelić za Radio-televiziju Srbije.

On je naveo i da je Agencija za lijekove i medicinska sredstva provjeravala bezbjednost AstraZenece, ali i svih drugih vakcina.

“Trenutno imamo 82 prijavljena slučaja neželjenih reakcija na AstraZeneca vakcinu, ali su one sve bile očekivano uobičajeno blage, a tako je bilo uglavnom i za sve ostale vakcine: to su bol na mjestu primjene, otok, malaksalost, povišena temperatura. Ništa što bi nas zabrinulo”, rekao je.

Istakao je da nije bilo nijednog prijavljenog slučaja embolijskih ili trombolitičkih poremećaja, opstrukcije i prekida protoka krvi kroz krvne sudove koji su izazvali tu zabrinutost u Evropskoj uniji.

“Mi smo juče imali sastanak s Kancelarijom Svjetske zdravstvene organizacije za Evropu, na kojem su bili predstavnici Evropske agencije za lijekove, koji su potvrdili isto to. Mi smo dan ranije, prije saopštenja EMA, izdali naše saopštenje gdje smo želili da uvjerimo građane da je odnos koristi i rizika neuporedivo na strani koristi”, naglasio je.

Najviše građana primilo je kinesku vakcinu Sinopharm u Srbiji, a u opticaju su pored AstraZenece, i Pfizerova, kao i ruska Sputnik V vakcina. Ukupno je bilo 626 slučajeva neželjenih reakcija na sve vakcine.

“Dvjesta se odnosilo na Pfizer vakcinu, 224 na Sinopharm, 118 na rusku i 82 na AstraZenecu. Dva slučaja nismo imali definisano koja je vakcina”, rekao je.

Na pitanje da li je bilo građana koji su morali u bolnicu zbog neželjenih reakcija, Zelić je naveo da su imali nekoliko slučajeva težih neželjenih reakcija.

“Ukupno su četiri povezana s vakcinama. Prijavljuju se i druge neželjene reakcije težeg tipa, ali se pokazuje istragom da one nemaju veze s vakcinama i to je jako bitno da građani razumiju da se mi maksimalno posvećujemo svakom ovom slučaju, da istražujemo šta se desilo i dolazimo do odgovora koji je u interesu prije svega populacije, ali i zaštiti od covida”, naveo je Zelić.

On je kazao i da se očekuje da vakcina Moderna stigne u Srbiju.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,