Petak, 7. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

U Sloveniji povučen iz prodaje plazma keks

Preuzmite sliku

Pomoćnica direktorice Uprave za bezbijednost hrane Crne Gore Biljana Blačević je kazala da da na tržište Crne Gore nije uvezena niti stavljena na tržište ta serija za koju je u Sloveniji utvrđena neusaglašenost.

“Što se tiče kontrole “Plazma” keksa i ostalih proizvoda od proizvođača “Bambi” te su pošiljke pod stalnim nadzorom inspekcije. A poslednja provjera “Plazma” keksa je izvršena 29.05. 2018. godine i tom prilikom su laboratorijski provjereni svi zahtjevi bezbijednosti, uključujući: mikrobiološke kriterijume, kontaminente i sve druge supstance. Utvrđeno je da je proizvod potpuno bezbijedan” rekla je ona za RSE.

U Sloveniji je povučen iz prodaje plazma keks proizvođača Bambi iz Srbije, saopštilo je Ministarstvo za poljoprivredu i Uprava za veterinu Slovenije prije dva dana. Upozoreni su potrošači da vrate kupljenu robu jer je štetna, posebno za djecu. Pronađeno je u redovnoj kontroli prisustvo akrilamida iznad dozvoljene količine, prenosi portal www.slobodnaevropa.org.

Ministarstvo poljoprivrede Srbije, kako je RSE rečeno u Vladi Srbije, ima informaciju o potezu slovenačkih nadležnih organa. Nezvanično nam je rečeno da je riječ o primjeni novih propisa EU, da je u toku prelazni rok za njihovu primjenu, ali da je Slovenija odmah primijenila strožija pravila po kojima je u plazma keksu veći stepen akrilamida od dozvoljenog.

Na sajtu beogradskog Centra za ispitivanje namirnica piše da se sadržaj akrilamida u hrani prati od 2002. godine, kada je u Švedskoj utvrđen njegov visok sadržaj u pečenoj i prženoj hrani. Od 1994. godine stavljen je na popis potencijalno kancerogenih materija Međunarodnog centra za istraživanje kancera (IARC) Svetske zdravstvene organizacije. U Srbiji nije utvrđen dozvoljeni nivo ove supstance.

RSE je zatražila informacije iz Vlade Srbije, požarevačke kompanije Bambi i slovenačkog uvoznika plazma keksa, kompanije Fructal koju do ovog trenutka nismo dobili.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,