Srijeda, 19. Januara 2022.
Tuzlanski.ba logo

U mrtvačnicama u regionu više od 4.000 neidentifikovanih žrtava

Preuzmite sliku

Predstavnici Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine i Komisije za nestala lica Vlade Crne Gore potpisali su radna pravila i procedure za realizaciju protokola o saradnji u traženju nestalih osoba, prenosi Anadolu Agency (AA).

Marko Jurišić, predsjedavajući Kolegija direktora Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine, i Dragan Đukanović, predsjednik Komisije za nestala lica Vlade Crne Gore, potpisali su danas u Sarajevu radna pravila i procedure za realizaciju protokola o saradnji u traženju nestalih osoba između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Crne Gore.

Potpisanim dokumentom bliže se uređuje postupak razmjene raspoloživih informacija i dokumentacije od značaja za rješavanja pitanja nestalih osoba kao i postupak utvrđivanja postojanja grobnica, procesa zajedničkih ekshumacija i identifikacija posmrtnih ostataka, njihova primopredaja, izviđanja i zajedničkog obilježavanja i finansiranja svih aktivnosti.

Jurišić je istakao kako je saradnja s Crnom Gorom po pitanju nestalih osoba izuzetno dobra.

“Zahvaljujući ovom dokumentu naša saradnja će biti još efikasnija i rezultati će sigurno biti primjetni te ćemo doći do našeg cilja, pronalaska svih nestalih osoba”, kazao je Jurišić.

S njim se složio i Dragan Đukanović, predsjednik Komisije za nestala lica Vlade Crne Gore, koji je kazao da je u cijelom procesu bilateralna saradnja nezamjenljiv mehanizam.

“Ovo danas je potvrda da mi na tom nivou uređujemo naše odnose. Iza nas su desetine hiljada riješenih slučaja, ali i još mnogo neriješenih. Dok god se jedno lice vodi kao nestalo, mi ćemo se baviti traženjem”, rekao je Đukanović.

Kada su u pitanju zemlje bivše Jugoslavije i žrtve proteklog rata, još uvijek se traga za 11.000 osoba. Istovremeno, u mrtvačnicama na području bivše Jugoslavije nalaze se posmrtni ostaci više od 4.000 neidentifikovanih žrtava.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,