Utorak, 24. Maja 2022.
Tuzlanski.ba logo

U Jadranskom moru snimljen kit dug 15 metara

Preuzmite sliku

Najvjerovatnije se radi o velikom sjevernom kitu, on je stalni stanovnik Sredozemlja, ali svakih nekoliko godina zna biti viđen i u Jadranu, rekao je dr. Tomislav Gomerčić iz Zavoda za veterinarsku biologiju…

U subotu oko 15 sati moreplovac je snimio kita između Murtera i Opata koji je ulaz u Kornate. Video možete pogledati ovdje.

– Dug je oko 15 metara i dugo je kružio oko nas. Cijeli život sam na moru, ali nikad kita tu nisam vidio. Vidio sam ga u oceanima. Nikad između Murtera i Opata – rekao je Darko Turčinov koji je vozio brod za jednodnevne izlete na Kornate.

Dr. Tomislav Gomerčić iz Zavoda za veterinarsku biologiju na Veterinarskom fakultetu u Zagrebu rekao je kako se vrlo vjerovatno radi o velikom sjevernom kitu.

– Najvjerovatnije se radi o velikom sjevernom kitu. Svakih par godina zna biti viđen u Jadranu, ali je stalni stanovnik Sredozemlja. Dakle ima slučajeva da zalaze i do našeg Jadrana što nije pretjerano čudno, no s druge strane jest s obzirom da nije česti gost – kratko je rekao dr. Gomerčić.

Veliki sjeverni kit ugrožena je vrsta te je zaštićen zakonom. Njegova prosječna dužina iznosi 20 metara, što je i veće nego ga je procijenio čitatelj koji ga je snimio, prenosi 24sata.hr.

Prepoznatljiv po leđnoj peraji

Prof. dr. sc. Martina Đuras s Veterinarskog fakulteta Univerziteta u Zagrebu također se slaže kako bi to mogao biti upravo veliki sjeverni kit, a čemu u prilog najviše govori boja, način izranjanja, te položaj leđne peraje.

– Ta vrsta je vrlo tamna u području leđa što je vidljivo i iz snimka, i nema nikakvih posebnih boja. Na strani stomaka je bijela odnosno svjetlijih boja, dok se na snimci može vidjeti i karakteristična trokutasta peraja koja se kod velikog sjevernog kita nalazi više straga na tijelu, pa istu možemo vidjeti tek u onom zadnjem dijelu izrona – objašnjava profesorica Đuras, dodajući da se puno istraživanja nad ovom vrstom provodi na zapadnom dijelu Sredozemlja.

Kitovi u jadranskom moru nisu prizor koji možete očekivati pri bilo kojem odlasku na more. No plovidbom Jadranom, posebno ako odlazite u dublje more, povećavate si šanse da ćete usput vidjeti neke od lokalnih kitova.

Kitovi u jadranskom moru koje možete vidjeti kod nas su dobri delfin, kratkokljuni obični delfin, glavati delfin, ulješura, prugasti delfin, veliki kit, bjelogrli delfin i Cuvierov kljunasti kit.

Kitovi su kod njih zaštićeni te ih nije dozvoljeno loviti. Ako naiđete na njih u divljini, kontakt je najbolje svesti na minimum. Iako su kitovi, a posebno delfini, druželjubive životinje, ljudski uticaj može negativno djelovati na njihove dnevne rutine te može uzrokovati brojne probleme.  (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje