Subota, 18. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

U jadranskom moru se pojavila jedna od najotrovnijih meduza

Preuzmite sliku

Kod naselja Betine u Hrvatskoj uočena je tzv. kompas meduza za koju stručnjaci upozoravaju da se nipošto ne smije dirati, jer dodir ove životinje može izazvati žarenje i teške opekotine.

Chrysaora hysoscella, poznata i kao kompas meduza, vrsta je koja živi u obalnim vodama Atlantskog okeana i Sredozemnog mora. Pojavljuje se i u blizini obala Velike Britanije, Irske i Turske.

Ono što je karakteristično za ovu meduzu je žuto-smeđi klobuk koji podsjeća na kompas koji može narasti i do 30 centimetara u promjeru, a lovke do jedan metar dužine. Ovaj tip meduze ima 24 lovke koje su podijeljenje u tri grupe po osam. Ove životinje se kreću uglavnom pomoću morskih struja, prenosi Morski.hr.

Iako se u proljetnim mjesecima mogu javiti u nešto većem broju, mali broj jedinki doživi spolnu zrelost i preživi do ljeta. Pretpostavlja se da kompas meduze uglavnom umiru prije navršavanja jedne godine. Ova vrsta pripada grupi meduza koje posjeduju žarne ćelije na svojim lovkama i kontakt s njima može izazvati teške opekotine na koži.

Kompas meduza u moru se orijentira i održava ravnotežu pomoću senzorskih ćelija nazvanih statocisti, a pigmentirane mrlje omogućavaju meduzi percepciju promjene svjetlosti. Hrane se zooplanktonom, a prirodni neprijatelj su joj morske kornjače te riba Veliki bucanj.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,