Utorak, 9. Avgusta 2022.
Tuzlanski.ba logo

U Jadran stigla jedna od najotrovnijih riba na svijetu: U Kini je poslastica

Preuzmite sliku

Svake sedmice u Mediteran uđe jedna nova egzota, a zbog visokih temperatura češće se nalaze i u mrežama koje se izvlače iz Jadranskog mora.

Uspostavi li neka od njih populaciju, posljedice mogu biti kobne. Od popriličnog broja stranih ribljih vrsta u Jadranu posebno se izdvaja i srebrnoprugastu četverozupku (Lagocephalus sceleratus), poznata i kao riba napuhača, izuzetno otrovna i smrtonosna, koja u mišićima, polnim žlijezdama, jetri pa i koži sadrži snažan termostabilni otrov tetrodotoksin.

“Njena je konzumacija zabranjena u zemljama EU, ali u Japanu je gastronomska poslastica poznata kao ‘fugu’, koja se zbog smrtonosnog otrova priprema prema posebnim procedurama. Uz još neke vrste iz Crvenog mora danas čini gotovo polovinu ulova u priobalnom ribolovu na Kipru i u Turskoj, a kod nas se već više puta našla u mrežama na području srednjeg i južnog Jadrana. Takođe je izraziti grabežljivac i ima velik uticaj na prehrambeni lanac. Invazivna tamna mramornica (Siganus luridus) je pak već uspostavila svoju populaciju u cijelom Jadranu, i to prije svega u njegovu južnom dijelu.

U istočnom Sredozemlju u potpunosti je potisnula autohtonu salpu”, kaže za “vecernji.hrJakov Dulčić iz Laboratorije za ihtiologiju i priobalni ribolov Institua za okeanografiju i ribarstvo.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje