Četvrtak, 30. Marta 2023.
Tuzlanski.ba logo

U Hrvatskoj velika potražnja za sezonskim radnicima: Nude se plate i do 3.200 eura

Preuzmite sliku

Zvuči nestvarno, ali poslodavci na Jadranu uoči turističke sezone doista su odlučili biti široke ruke kad je riječ o platama radnika.

Počela je, naime, jagma za kvalitenim radnicima na obali, a neke su plate astronomske i za evropske prilike.

Tako, primjerice, u Dubrovniku, kako je otkrila ekipa RTL Direkta, grill majstora u restoranu može zaraditi čak 3.200 eura! Vlasnik ugostiteljskog objekta koji je objavio oglas potvrdio je da zaista nudi baš tu platu..

“Naravno, to ovisi o njegovom znanju i želji za radom”, dodao je poslodavac iz oglasa, ali nije precizirao što je sve u opisu posla.

  • Velikim primanjima nove radnike vabe i u istarskoj Valamar rivieri, najvećem hotelijeru u Hrvatskoj koji je u austrijskim rukama.

    Plate u junu, julu i augustu za kuhare, konobare i recepcionare u Valamar hotelima, kampovima i ljetovalištima iznosit će između 1.200 i 1.800 eura neto, a za sobarice, pomoćne kuhare, pomoćne konobare, kuhinjske radnike, servire i niz drugih iznosit će između 1.000 i 1.200 eura neto.

    U špici ovogodišnje sezone, obećavaju u Valamaru, garantuju minimalna neto primanja od 1.000 do 1.800 eura za djelatnike koji će raditi u ljetnim mjesecima u hotelima, kampovima i ljetovalištima. Dakle, niko neće zarađivati manje od toga za redovno radno vrijeme.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje