Utorak, 3. Avgusta 2021.
Tuzlanski.ba logo

U Hrvatskoj svadbe glavni izvor zaraze koronavirusom

Preuzmite sliku

Štab civilne zaštite Županije zapadnohercegovačke (ŽZH) na jučerašnjoj je sjednici razmatrao epidemiološku situaciju u Županiji te je zaključeno kako je situacija i dalje ozbiljna, iako je zaustavljen rast oboljelih u proteklih 12 dana.

Prisutan je povećan broj hospitalizacija zbog komplikacija izazvanih koronavirusom što je rezultiralo povećanom smrtnošću u posljednje vrijeme, saopćeno je iz Štaba.

Svadbene svečanosti su i dalje glavni izvor oboljenja zbog čega je predložena rasprava na idućoj sjednici o skraćenju radnog vremena svadbenih salona.

Zavod za javno zdravstvo ŽZH preporučuje izbjegavanje svadbenih svečanosti, naročito starijim osobama i osobama koje imaju određene zdravstvene probleme.

Uprava za inspekcijske poslove nastavlja zadane aktivnosti, a Štab je obaviješten o formiranju gradskih i općinskih timova za inspekcijski nadzor koji bi trebali početi s radom od subote, 12. septembra.

Na sjednici Štaba predstavljen je i izvještaj o početku nove školske godine. Nastavni proces se odvija sukladno preporukama Zavoda.

Na tržištu su se pojavile zaštitne maske sumnjive kvalitete, o čemu bi trebala biti pokrenuta istraga, a primjerci sumnjivih maski su poslani u Zavod za javno zdravstvo FBiH na ispitivanje.

Zadužen je Krizni štab ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi ŽZH da do iduće sjednice pripremi konkretan prijedlog za izolatorij, stoji u saopćenju.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje