Četvrtak, 28. Oktobra 2021.
Tuzlanski.ba logo

U Hrvatskoj razvijaju prototip štita od svemirskog zračenja

Preuzmite sliku

Grupa mladih naučnika u Sisku želi razviti prototip štita od svemirskog zračenja, testirati ga i ponuditi kompaniji koja planira putovanje na Mars, ispričao je Jurica Kundrata, FER-ovac, doktor nauke i privremeni voditelj stručnog tima od pet naučnika koji će voditi budući Centar za svemirsku i inovativnu tehnologiju u Sisku.

Osim voditelja Kundrate, dio tima činit će i Damijan Cerinski te Jakov Baleta, stručnjaci na području dinamike fluida s FSB-a, zatim Franjo Kozina, stručnjak za legure s Metalurškog fakulteta u Sisku te Fran Merzel, hemičar s KIT-a. Profesori, doktori nauke, neki u ranim tridesetima, a neki i mlađi, u Sisku planiraju razvijati akademske ideje i nuditi ih globalnim kompanijama, piše Jutarnji list.

Prvi veliki projekt Centra, ističu, neće biti lansiranje rakete ili gradnja svemirskog broda, nego razvoj zaštite od svemirskog zračenja. Kundrata je doktorirao na toj temi, a u svojoj disertaciji predstavio je rješenje – štit sastavljen od zavojnica koje odbijaju zračenje stvarajući magnetsko polje. Primijeniti se to može, veli, na letjelice, satelite i svemirska odijela. Kad razviju prototip planiraju ga predstaviti kompaniji za raketni biznis SpaceX, milijardera Elona Muska, koji najavljuje putovanja na Mars.

“Da, to je neki veliki plan, ali na tome treba puno raditi. Osmisli smo program, a ideja je da se ne bavimo istraživanjem nego da razvijamo proizvode koji su primjenjivi. Kad se centar otvori, razvoj pasivne i aktivne zaštite od svemirskog zračenja bit će naš fokus”, istaknuo je Kundrata.

Zasad rade u prostorima Metalurškog fakulteta u Sisku, a tamo će i ostati sve dok se ne otvori svemirski centar, čija je gradnja predviđena na prostoru bivše vojarne u Lađarskoj. Kako saznaje Jutarnji list, to bi se trebalo dogoditi u iduće dvije godine s investicijom od 20 miliona kuna iz fondova EU, prenosi Hina.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,