Subota, 18. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

U Hrvatskoj počelo suđenje za monstruozni zločin: Ubo je 88 puta, ali ne osjeća se krivim

Preuzmite sliku

Na Županijskom sudu u Zagrebu danas je počelo suđenje Davidu Komšiću (20). Terete ga da je 22. februara 2017. brutalno izmasakrirao Kristinu Krupljan (18), s kojom je bio u burnoj ljubavnoj vezi od osmog razreda.

Suđenje je počelo nešto iza devet sati, a David je kazao kako se ne osjeća krivim. Njegov advokat Veljko Miljević tvrdi da je Komšić bio neuračunljiv jer je bio ‘u stanju dugotrajne patnje’, zbog, kako tvrdi Miljević, dugotrajnog vrijeđanja koje je trpio od Kristine.

– Sutkinjo ja se u potpunosti slažem sa svojim advokatom Veljkom Milljevićem i nemam šta dodati – rekao je Komšić.

Ubo je 88 puta

Kako se navodi u optužnici, znajući da je Kristina u novoj ljubavnoj vezi s drugim muškarcem i da je trudna te da s njim želi prekinuti vezu, napao je u njenoj Opel Astri ispred zgrade u kojoj je živjela u Prilazu svetog Josipa Radnika u Zagrebu.

Ubo je čak 88 puta. Trebale su čak četiri stranice da se pobroje sve rane koje je zadobila. Samo u području vrata bilo ih je 40.

Obdukcija je pokazala da je Kristina bila živa do praktično zadnjeg uboda. Smrt nije nastupila trenutno, tome u prilog govore aktivne i pasivne povrede. Bila je svjesna svega, patila je…

Tužilaštvo tvrdi da je Kristinu ubio na okrutan način i iz bezobzirne osvete, za što je po zakonu propisana kazna od najmanje deset godina pa do dugotrajne kazne zatvora.

Vesna Krupljan, majka ubijene Kristine, tvrdi da Davida pravda ne može dostići jer dolazi iz bogate i utjecajne porodice. Kaže da je stalno prijavljivala policiji, ali da niko ništa nije učinio. Da jesu, kako kaže, njena Kristina bi danas bila živa.

Privilegovano ubistvo?

Ali, advokat Davida Komšića, Veljko Miljević, Vesnine tvrdnje o utjecajnim i dobrostojećim Komšićima odbacuje.

Miljević je za RTL-ovu emisiju Potraga kazao kako će odbrana apsolutno sarađivati sa sudom i optužbom u onom djelu koji neoboriv, ali da je temelj ovako postavljene optužnice psihijatrijski nalaz vještakinje iz kojeg se da iščitati i olakšavajuća okolnost za optuženika po pitanju uračunljivosti.

– To je prevedeno na pravni ovaj jezik nekakvo afektivno stanje, stanje postupanja na mah, a to onda ima određene elemente privilegovanog ubistva – kazao je Veljko Miljević, odvjetnik Davida Komšića.

Advokat porodice Krupljan uvjeren je da će se optužnica za teško ubistvo održati.

– Za koje je propisana kazna minimalno 10 godina zatvora ili dugotrajna kazna zatvora. S obzirom da je činjenica bila da je pokojna bila u drugom stanju što je obdukcijskim nalazom i potvrđeno – rekao je za Potragu Krešimir Škarica, advokat porodice Krupljan.

Pitanje je hoće li se Davidu Komšiću suditi kao mlađem punoljetniku ili punoljetnoj osobi.

– Ja bi bila najsretnija da dobije najveću kaznu i da nikad ne izađe iz zatvora. Ako meni ne bude ta kazna odgovarala ja se imam pravo žaliti na Vrhovni sud. Ak ome odbiju idemo dalje, ono, vani neki sud. Jer on je mlađi punoljetnik ali mene to upće ne zanima. Kako bi bilo njima da se stave u moju kožu – rekla je Vesna.

Mogućnosti: Od 10 do 40 godina zatvora

Ako se Davidu sudi kao mlađem punoljetniku, moguća kazna je blaža i iznosi do 15 godina zatvora. Advokat porodice Krupljan kaže kako će se stav suda znati već na prvom ročištu.

– Mlađi punoljetnik je osoba koja je za vrijeme počinjenja krivičnog djela imala manje od 21 godinu, međutim zakon izričito predviđa da u slučaju ako se dokaže krivično djelo za teško ubistvo, zatvorska kazna je od 10 godina do dugotrajnog zatvora koji može biti 40 godina – kazao je Krešimir Škarica.

Komšiću smanjili kaznu: Zbog prometne 14 mjeseci zatvora
Upravo zbog toga što Zakon o sudovima za mlade posebno tretira osobe od 18 do 21. godine, ali ih u slučaju teškog ubistva izjednačuje s punoljetnim osobama, postoji mogućnost da se Davidu presudi kao punoljetniku.

– Sasvim je sigurno da bi to bio predmet žalbe na Vrhovnom sudu, a ono što je još sigurnije – ako bi takav stav prvostepenog suda bio potvrđen na Vrhovnom sudu, onda je to sasvim sigurno predmet ustavne tužbe – rekao je Veljko Miljević. (24sata.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,