Petak, 27. Novembra 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

U Hrvatskoj od danas popuštanje mjera zaštite od koronavirusa

U Hrvatskoj se u ponedjeljak odlukom Nacionalnog štaba Civilne zaštite popušta dio mjera zaštite od pandemije koronavirusa radi djelomičnog pokretanja privrede.

Od danas se omogućuje rad svim poslovnim subjektima koji obavljaju djelatnost trgovine, osim onih koji posluju unutar trgovačkih centara, navodi Hina.

Radno vrijeme prodavaonica, skladišta, tržnica na veliko, tržnica na malo i drugih oblika prodaje robe izvan prodavaonice određuje se sukladno članku 57. Zakona o trgovini, kao i prije proglašene epidemije bolesti COVID-19, izuzev nedjelje, blagdana i neradnih dana, kada se ne radi.

U objektima u kojima je radno vrijeme duže od 10 sati, obavezno je organiziranje dvokratnog radnog vremena, a prekid rada ne može biti kraći od jednog sata kako bi se prodavaonica adekvatno očistila i dezinficirala te da se zamijene radnici.

Nedjeljom, praznicima i neradnim danima iznimno je dopušten rad kioscima, pekarama, trgovinama pekarskim proizvodima i trgovinama na benzinskim pumpama.

Sve prodavnice i prodajni objekti dužni su se pridržavati svih općih protuepidemijskih mjera i preporuka HZJZ-a, poslodavci o tome moraju educirati svoje zaposlenike, a mjera se moraju držati i kupci.

Omogućuje se nastavak rada svim poslovnim subjektima koji obavljaju uslužne djelatnosti, osim onih u kojima se ostvaruje bliski kontakt s klijentima, i to uz poštivanje mjera fizičke udaljenosti (npr. postolar, krojač, izrada ključeva, poslovnica turističkih agencija, foto studio).

Štab je dopunio Odluku o dopunama odluke o posebnom načinu rada tržnica za vrijeme pandemije, a osim povrća dodani su med i pčelinji proizvodi te konzumna jaja koja će se moći početi prodavati.

Dopušta se i prodaja voća, povrća i cvijeća na veliko u vremenu od pet do osam sati ujutro.

Uvode se javne gradske i prigradske prijevozne linije i brzobrodske linije za otoke koji nisu povezani trajektima. Više informacija o načinu provedbe mjera mogu se pronaći na poveznici za autobuse i tramvaje te željeznice i trajektno-putnički promet.

Omogućuje se rad bibilotekama, muzejima, galerijama, antikvarijatima i knjižarama. Više informacija o načinu provedbe mjera mogu se pronaći na poveznici za muzeje te knjižnice i antikvarijate.

Omogućuju se treninzi sportaša I. i II. kategorije u pojedinačnim sportovima te seniorskim sportskim ekipama koje nastupaju u najvišem stepenu takmičenja.

Omogućuje se provedba državnog stručnog ispita za prioritetne grupe polaznika.

Pokažu li se mjere uspješnima, novi set mjera kreće od 4. maja za kada je predviđen početak rada uslužnih djelatnosti s bliskim kontaktima, poput frizera i kozmetičara te rad u punom opsegu javnog zdravstvenog i privatnog zdravstvenog sistema.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje