Četvrtak, 23. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

U Hrvatskoj od 01. jula skuplje putarine

Preuzmite sliku

U Hrvatskoj će od subote, 1. jula, na snagu stupiti sezonske cijene putarina za lične automobile koje će biti veće za 10 posto.

Na dionici auto-puta od Zagreba do Splita putarina će iznositi 199 kuna (oko 27 eura) umjesto dosadašnje 181 kune (oko 24 eura), dok će na dionici između Zagreba i Rijeke umjesto dosadašnjih 70 kuna (oko devet eura) vozači putarinu plaćati 77 kuna (oko 10 eura).

Sezonsko poskupljenje biće na snazi do 30. septembra, a ono ne uključuje teretne prevoznike i autobuse, javili su hrvatski mediji.

Prema podacima Hrvatskih auto-cesta (HAC), prošlog vikenda je na auto-putevima registrovano 547.197 vozila i naplaćena je putarina u iznosu od 27,7 miliona kuna (oko 3,7 miliona eura), bez PDV-a, prenosi Srna.

U istom periodu prošle godine, evidentirano je 523.467 vozila te je naplaćena putarina u iznosu od 24,9 miliona kuna (oko 3,3 miliona eura), bez PDV-a.

Ukupna zaduženost putnog sektora iznosi 39 milijardi kuna (više od pet milijardi eura), a od tog iznosa samo ove godine na naplatu dolazi skoro 7,8 milijardi kuna (nešto više od milijardu eura).

Povećanje cijena putarina dio je programa poslovnog i finansijskog restrukturisanja putnog sektora, koji je Vlada Hrvatske usvojila u martu. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,