Ponedjeljak, 14. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

U Češkoj u znak protesta otvoreni barovi i restorani

Preuzmite sliku

U Češkoj su otvoreni barovi i restorani u znak protesta protiv vladinih restrikcija u vezi sa virusom korona zbog kojih su zatvoreni od oktobra prošle godine.

Jirži Janaček, direktor pivnice u Jinceu, jugozapadno od Praga, rekao je da su ugostitelji već dugo razočarani vladinim mjerama.

“Dosta nam je, mislimo da ministri treba da razmisle o ostavci”, rekao je suosnivač pokreta koji je organizovao ovu akciju, kojoj treba da se priključi više stotina ugostiteljskih objekata.

Pivnica je danas, u vrijeme ručka, bila upola popunjena stalnim gostima i porodicama, dok su konobari radili punom parom.

Ugostiteljskim objektima koji rade uprkos zabrani, prijeti maksimalna kazna od 765 evra, rekao je za AFP portparol praške Gradske uprave Vit Hofman.

Restorani, barovi, bioskopi, pozorišta, zoološki vrtovi, sportske dvorane i većina prodavnica zatvoreni su od oktobra prošle godine.

Češka, od ljetos teško pogođena pandemijom, prijavila je do sada više od 930.000 zaraženih virusom korona, od kojih je 15.270 umrlo. Dnevno u ovoj zemlji bude oko 8.000 zaraženih.

Pokret, osnovan jesenas, koji se ne slaže sa načinom na koji Vlada upravlja zdravstvenom krizom, početkom januara je u centru Praga postavio instalaciju sa kilometarskim lancem pivskih krigla.

Nedavno se pretvorio u politički pokret, a barovi su postali klubovi u kojima se njegovi članovi i pristalice mogu družiti. (Agencije)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,