Nedjelja, 29. Januara 2023.
Tuzlanski.ba logo

U bolnici ne radi lift, mrtve prenose u sjedećem položaju

Preuzmite sliku

Zdravstveni radnici u Općoj bolnici u Kraljevu prisiljeni su pacijente transportovati na nosilima jer je lift mjesecima unazadvrlo često u kvaru.

Zbog ovog problema događa se i da se odgađaju operacije jer pojedine pacijente nije moguće na rukama spustiti niz stepenice do operacijske sale. Ono što je sigurno je da niko ne zna kada bi lift, koji prevozi pacijente, mogao biti popravljen.

“Ovo traje duže od mjesec dana. Pacijenti se nose na nosilima. Nije to nama ispod časti i meni kao doktoru uzeti nosila, nalazili smo se i u gorim stvarima. Problem je kada nosite trudnicu, nepokretnog pacijenta, pacijenta bez svijesti, koji se ne mogu sa strane pridržavati. Šta ćemo ako padne? Kome ću objasniti zašto je pao i da je nastala ozljeda, da je slomio kralježnicu ili kuk? Mi ćemo nositi, ali najnedostojnije je prenositi mrtvog čovjeka koji se u sjedećem položaju spušta u kolicima u kapelu, dok mu glava pada na stranu. Mrtav je, ali to boli vidjeti“, rekao je Pavlović.

Dodaje da je zbog novonastale situacije program rada bolnice usporen i naglašava da, pošto ovaj problem traje toliko dugo, može ga “riješiti samo Beograd”.

“Moramo se snalaziti, posao mora ići, trudnice se moraju liječiti. Snalazi se, nosi, guraj, tako moramo raditi“, pojasnio je Pavlović.

Predsjednik Sindikata liječnika i farmaceuta Rade Panić navodi da je ovo regionalna bolnica i da ona obuhvaća populaciju od 300.000 građana.

“Na kraju pristajemo čak i fizikalno raditi. To nije problem. Problem je što pacijenti čekaju, što neki pacijenti iz interne bolnice koji zahtjevaju intenzivnu njegu, ne mogu biti prebačeni tamo. S druge strane, pacijenti se često žale da im se odgađaju operacije po nekoliko dana”, istaknuo je Panić.

Rekao je da ovaj problem u bolnici traje godinama, a da je u posljednja tri mjeseca intenziviran, kao i da se ne vidi rješenje ovog slučaja. (N1)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,