Subota, 19. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

U Beogradu sutra prostest roditelja nestalih beba

Preuzmite sliku

Udruženje roditelja nestalih beba Vojvodine najavilo je za subotu, 10. oktobra protest na Trgu Republike u Beogradu s početkom u 17 sati kako bi još jedanput upozorili javnost da “afera nestalih beba iz srbijanskih rodilišta” još nije riješena.

Brojni roditelji, okupljeni u više udruženja, već godinama traže istinu o velikom broju novorođenčadi za koje tvrde da su posljednjih desetljeća ukradena iz rodilišta širom Srbije.

Bebe su, sumnjaju roditelji, u brojnim slučajevima od 60-ih godina dvadesetog stoljeća do danas nestale nakon što su pod sumnjivim okolnostima proglašene mrtvima, bez smrtnog lista i druge obvezne prateće dokumentacije i bez mogućnosti sahranjivanja.

Više od 5000 roditelja okupljenih oko Udruženja roditelja nestalih beba Vojvodine sutra će na prosvjedu pod sloganom “A sad za našu djecu” još jedanput upozoriti javnost na nestale bebe iz srbijanskih rodilišta te će, kako su najavili na svojoj Facebook stranici, javnosti obznaniti i neka od imena osoba koje su sudjelovale u nestanku beba, za što, kako ističu, imaju nepobitne dokaze.

Od 1960. do danas u Srbiji je proglašeno mrtvima oko 247 hiljada beba. Bebe su, prema saznanjima roditelja, nakon što su proglašavane umrlima, “za velike novce prodavane kako u Srbiji i zemljama regije, tako i u mnogim zemljama Evrope i SAD-a”.

Osim liječnika i drugog medicinskog osoblja u aferi nestalih beba, prema tvrdnjama roditelja, sudjelovali su predstavnici mnogih državnih institucija, od policije, matične i sigurnosne službe do predstavnika socijalne skrbi te političara.

Iz Udruženja naglašavaju kako vlast, odnosno nadležne institucije nisu zainteresirane da im pomognu da dođu do istine i riješe aferu nestalih beba iz srbijanskih rodilišta.

Skupština Srbije usvojila je krajem februara ove godine zakon o nestalim bebama, točnije “Zakon o utvrđivanju činjenica o statusu novorođene djece za koju se sumnja da su nestala iz porodilišta u Republici Srbiji”, a koji je izazvao velike polemike i nezadovoljstvo roditelja.

Primjedbe predstavnika roditeljskih udruženja koje su prethodile usvajanju zakona su da se njime ne predviđaju istraga i kažnjavanje odgovornih za nestanak beba, nego samo sudsko utvrđivanje statusa djeteta, odnosno je li živo, nestalo ili je preminulo.

Uz to, roditelji se ne slažu što je rukovođenje DNK bazom na osnovu koje bi se rješavali sumnjivi slučajevi u ekskluzivnoj nadležnosti Ministarstva unutarnjih poslova Srbije.

Međutim, iz Udruženja roditelja nestalih beba Vojvodine poručuju kako ne gube nadu i kako neće odustati od ove borbe dok ne saznaju gdje su njihova djeca.

Jedan od načina te borbe je i sutrašnji prosvjed u Beogradu koji službeno nosi naziv “Pravo na slobodu“, a iza kojeg stoji grupa mladih ljudi okupljena na društvenim mrežama i nezadovoljna stanjem u zemlji.

Planiraju niz prosvjeda u budućnosti, a sutrašnji, prvi po redu, posvećen je upravo nestalim bebama iz srbijanskih rodilišta, pojasnili su na Facebook stranici Udruženja roditelja nestalih beba Vojvodine.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,