Nedjelja, 7. Avgusta 2022.
Tuzlanski.ba logo

U Beogradu priznali grešku? “Molimo službeni termin za Vučića, kad god vam paše”

Preuzmite sliku

Nezavisni srbijanski dnevni list Danas imao je uvid u diplomatsku komunikaciju Hrvatske i Srbije o planiranom “privatnoj posjeti” predsjednika Srbije Aleksandra Vučića Jasenovcu koji hrvatska strana nije dozvolila.

Prvo je hrvatsko Ministarstvo vanjskih i evropskih poslova 15. jula uputilo notu veleposlanstvu Srbije u Zagrebu u kojoj obavještava ambasadu o razlozima zabrane Vučićeva dolaska, a nakon toga je uslijedila i nota srbijanskog ministarstva hrvatskoj ambasadi u kojoj se na početku izražava šok zbog hrvatske odbijenice, a zatim iznosi zahtjev za službenim posjetom Vučića Jasenovcu u bilo kojem terminu koji hrvatskoj strani odgovara u periodu do 22. septembra.

“Ministarstvo vanjskih i evropskih poslova Republike Hrvatske izražava poštovanje Veleposlanstvu Republike Srbije u Republici Hrvatskoj te povodom informacije iz neslužbenih izvora o mogućem posjetu predsjednika Republike Srbije g. Aleksandra Vučića Republici Hrvatskoj, području Jasenovca i Pakraca, 17. jula 2022., ima čast istaknuti sljedeće:

Ministarstvo vanjskih i evropskih poslova Republike Hrvatske podsjeća da prilikom planiranja svakog posjeta stranih dužnosnika, vrijeme, priroda i program posjeta trebaju biti predmet službene komunikacije i dogovora obiju strana.

Činjenica da hrvatska strana nije službenim putem informirana o namjeri mogućeg posjeta Republici Hrvatskoj je neprihvatjiva.

Ministarstvo vanjskih i evropskih poslova također ukazuje da posjeta visokog predstavnika strane države Spomen-području Jasenovac ne može biti privatnog karaktera. U trenutku kada se stvore uslovi za takvu posjetu, o kojem ovom prilikom nisu službeno informisane vlasti Republike Hrvatske, on će biti dogovoren uobičajenim diplomatskim kanalima.

Ministarstvo vanjskih i evropskih poslova Republike Hrvatske koristi i ovu priliku da Veleposlanstvu Republike Srbije u Republici Hrvatskoj ponovi izraze svog ličnog poštovanja”, navodi se u hrvatskoj noti, prenosi Danas.

Srbijansko Ministarstvo vanjskih poslova nakon toga uputilo je notu Veleposlanstvu RH u Beogradu.

“Ministarstvo vanjskih poslova Republike Srbije izražava svoje poštovanje Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Beogradu i ima čast da, u vezi s notom Ministarstva vanjskih i evropskih poslova Republike Hrvatske broj 3611/2022 od 15. jula 2022. godine, saopći sljedeće:

Ministarstvo vanjskih poslova Republike Srbije je šokirano protupravnom, antieuropskom i anticivilizacijskom odlukom Ministarstva vanjskih i evropskih poslova Republike Hrvatske kojom se, na osnovu arbitrarno iskazane volje hrvatskih vlasti i grubo kršeći princip slobode kretanja, zabranjuje dolazak predsjedniku Republike Srbije u Jasenovac, na mjesto stradanja više stotina hiljada nevinih žrtava srpske, židovske, romske i drugih nacionalnosti. Namjera predsjednika Republike Srbije Aleksandra Vučića bila je samo položiti cvijeće i zapaliti svijeću na svetom mjestu na kojem su tokom Drugog svjetskog rata ubijene stotine hiljada Srba.

Povodom navoda iz spomenute note Ministarstva vanjskih i evropskih poslova Republike Hrvatske da je posjet neprihvatljiv jer „hrvatska strana nije službenim putem informirana o namjeri mogućeg posjeta“, Ministarstvo vanjskih poslova Republike Srbije obavještava da je predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić zainteresovan da obavi službenu posjetu Spomen-području Jasenovac u bilo kojem terminu, u periodu do 17. septembra 2022. godine.

U dubokom uvjerenju da Republika Hrvatska, kao i Republika Srbija, najsnažnije osuđuje i gnuša se najodvratnijih zločina koje je nad srpskim narodom izvršila nacistička Nezavisna Država Hrvatska tokom čitavog perioda svog postojanja, a čiju je kulminaciju predstavljao sistem koncentracijskih logora Jasenovac, Ministarstvo vanjskih poslova Republike Srbije očekuje omogućavanje neometane posjete predsjednika Republike Srbije ovom svetom mjestu i u tom smislu, od hrvatske strane očekuje da za tu priliku pruži odgovarajući tretman koji se odnosi na najviše strane dužnosnike, uključujući i sve potrebne sigurnosne aspekte”, navodi se u srbijanskoj noti, prenosi Danas.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje