Ponedjeljak, 27. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

U Beogradu preminuo Dejan Anastasijević: Prvi srpski novinar koji je svjedočio protiv Miloševića

Preuzmite sliku

Novinar Dejan Anastasijević, urednik BBC-a na srpskom jeziku, preminuo je u srijedu navečer u Beogradu poslije duge i teške bolesti, objavio je na svom Twitteru BBC news na srpskom jeziku.

Anastasijević je rođen u Beogradu 1962. godine, bio je dugogodišnji novinar beogradskog tjednika Vreme i američkog magazina TIME, te dopisnik Tanjuga iz Bruxellesa, a mjesto urednika u BBC-ju na srpskom jeziku njegov je posljednji novinarski angažman.

Izvještavao je s ratišta u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini i na Kosovu, pa se samim tim “kvalificirao” da ga bivši ministar informiranja Aleksandar Vučić u “vladi narodnog jedinstva” prozove u Skupštini Srbije, uz opasku da se “takvi neće tolerirati”, prenose list Danas i agencija FoNet.

U aprilu 1999. Dejan je bio prisiljen s obitelji pobjeći u Beč, jer su mu prijetili i život mu je bio u opasnosti. U Beograd se vratio u avgustu 2002., “na vrijeme da pokriva odlazak Slobodana Miloševića u Tribunal za ratne zločine u Den Haagu (ICTY)“, podsjeća list Danas. U oktobru 2002. Dejan Anastasijević bio je prvi srpski novinar koji je svjedočio protiv Miloševića.

U aprilu 2007. godine preživio je pokušaj atentata, kada mu je pokraj prozora njegovog stana eksplodirala jedna od dvije postavljene bombe. Anastasijević je tada ocijenio da “u posljednje vrijeme svojim tekstovima nije izravno išao na neku ličnost”, već da je bio meta zbog svojih stajališta i cjelokupnog rada.

Njegov je dojam, kako je rekao, bio da policija “nije ovo shvatila kao rutinsku stvar, već je cjelokupnim ponašanjem pokazala da ovo doživljava kao slučaj od najvišeg prioriteta”.

Nekoliko godina poslije pokušaja atentata, 2010. godine, za list “Blic” je izjavio da je, nakon njegovih tekstove o ratnim zločinima i činjenice da je bio svjedok pred Tribunalom u Den Haagu, sumnjao da su iza napada na njega stajali Vojislav Šešelj i Jovica Stanišić.

I 2018. godine osvrnuo se na taj pokušaj ubistva: “Bio sam bijesan danima, možda i duže od toga. A sad nisam bijesan, ali jesam ljut i razočaran u svoju državu zato što za 10 godina i tri vlade koje su prošle, tri vlasti, taj slučaj nije riješen”. I tada je tvrdio kako nema dilemu da je to bio pokušaj ubojstva, a ne zastrašivanje, jer su mu, kako je tvrdio, tako rekli policijski tehničari koji su obavili uviđaj.

Njegovi izvještaji iz 1998. godine o okrutnosti nad etničkim Albancima na Kosovu doveli su ga do kriminalne optužbe Miloševićevog režima za “širenje dezinformacija i pomaganje teroristima”.

Anastasijević je bio urednik knjige o srpskoj oporbi “Out of Time” (IWPR, London, 2000), a za analitički i hrabar pristup novinarstvu dobio je više novinarskih nagrada, uključujući nagradu Nezavisnog udruženja novinara Srbije, “Dušan Bogavac” i “Staša Marinković”, te nagradu holandskog Oxfama Novib/PEN za zalaganje za ljudska prava i slobodu izražavanja, prenosi Hina.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje