Srijeda, 7. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

TV stanica zatvorena zbog nepoštivanja fizičke distance u studiju

Preuzmite sliku

Državna zdravstvena inspekcija naložila je TV stanici da prestane s radom, ne navodeći kada i na koji vremenski period

Jedna od najvećih albanskih televizijskih stanica saopštila je u petak da joj je naređeno da obustavi rad na neodređeno vrijeme i da je novčano kažnjena od strane državnih zdravstvenih vlasti zbog navodnog nepoštivanja fizičke distance u njenim studijskim emisijama, prenosi Anadolu Agency (AA).

Privatni kanal RTV Ora News objavio je da ga je Državna zdravstvena inspekcija kaznila s 2 miliona albanskih leka (oko 16.000 eura) i naložila da prestane s emitovanjem, nakon što su dva voditelja imala emisiju s tri osobe u studiju, umjesto maksimalno dvije koliko je dopuštene u skladu s restriktivnim mjerama za sprečavanje širenja novog koronavirusa.

Dvojica voditelja kritički su govorili o premijeru Ediju Rami i njegovoj ljevičarskoj Socijalističkoj partiji.

“Ne zatvaraju poslovanje, već slobodu govora”, rekao je Brahim Shima, glavni urednik Ora Newsa.

Državna zdravstvena inspekcija naložila je TV stanici da prestane s radom, ne navodeći kada i na koji vremenski period. Nije jasno kako se takva odluka može provesti. RTV Ora News ima rok od 30 dana da uloži žalbu na odluku.

Opozicione stranke osudile su odluku, pozivajući se na zabrinutost za slobodu govora. Albanski predsjednik Ilir Meta, bivši vođa male opozicione stranke, rekao je da je “duboko zabrinut“.

Zdravstvene vlasti su dobile pojačane ovlasti tokom pandemije koronavirusa nakon što je Albanija proglasila stanje prirodne nesreće do 23. juna. Uvedene su restriktivne mjere, kao što su zatvaranje granica i preduzeća te je izmijenjen kazneni zakon za prekršitelje tih pravila.

U Albaniji je dosad potvrđen 31 smrtni slučaj od posljedica zaraze koronavirusom, dok je 916 ljudi bilo pozitivno na COVID-19.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje