Nedjelja, 27. Septembra 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Turisti iz regije u Hrvatsku bi mogli od 15. juna

Hrvatska je prva zemlja Evropske unije koja je otvorila granice za turiste iz Unije bez testiranja i određivanja samoizolacije. Pri ulasku u Hrvatsku, strani državljani moraju da pokažu potvrdu o rezervaciji smještaja ili turističkog obilaska. Iz Opatije za AJB izvještavala je Marina Barukčić.

Naime, Hrvatska će u idućem razdoblju imati tzv.  kontrolirani turizam, a gosti će ispunjavanjem web aplikacije prolaziti granice u nekoliko sekundi, bez čekanja, rekao ministar turizma Gari Cappelli na konferenciji za novinare Nacionalnog štaba civilne zaštite.

Ministar turizma Hrvtske je rekao kako je ovih dana je bilo puno upita o pojedinim segmentima turizma te da su se s epidemiološkim službama dogovorili u detalje. Hoteli se ponovno otvaraju, ovisno o mogućnostima i dolasku turista.

Dolaze vlasnici apartmana, kompanija, s određenim razlogom, kazao je.

Cappelli je rekao da se radi platforma, web aplikacija koja će na neki način kontrolirati turizam, tj. turisti će ranije ispuniti formular te više neće morati čekati toliko dugo na prelazak granice.

“Gosti neće morati čekati na granici, već će ispunjavanjem web aplikacije unaprijed prolaziti granice u nekoliko sekundi. Do 28. maja ćemo imati aplikaciju na temelju platforme koja se prije koristila kao dozvola. Na prvom mjestu nam je da znamo što turiste očekuje kad dolaze u Hrvatsku”, kazao je Cappelli.

“Na prvom mjestu nam je da znamo što turiste očekuje kada dolaze u RH, kvaliteta zdravstva, gdje se mogu javiti, dobivaju obavijest na granicama i taj dio je definiran”, rekao je ministar i dodao da za strane turiste već postoje objašnjenja na engleskom jeziku za sve segmente turizma.

Cappelli je precizirao da te obavijesti uključuju ponašanje u hotelu pri dolasku, beskontaktne rezervacije hotela te odlaske u bazen ili na plažu. ”Turisti koji dolaze ne mogu reći da ne znaju kako se ponašati u Republici Hrvatskoj”, dodao je.

Cappelli je izvijestio da je dio turista koji su ranije otkazali rezervacije ponovno rade rezervacije za juni i da je Njemačka u dogovoru s ministrima svih zemalja Evropske unije izrazila želju da od 15. juna dozvoli dolazak građana na more. Isti datum vrijedi i za Poljsku, dodao je.

”S trećim zemljama sve ovisi o dogovoru na razini EU. Mi pokušavamo poštivati protokol koji je dogovoren na razini EU, ali i poštovati bilateralne dogovore kao što smo imali sa Slovenijom”, rekao je Cappelli.

Pritom se zahvalio slovenskim i hrvatskim službama koje su uspjele stvoriti sigurnu zonu kako bi sve veći broj slovenskih turista dolazio u Hrvatsku.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,