Petak, 25. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Tuđe vino prodavali kao hrvatski proizvod

Preuzmite sliku

Vino iz Italije, Makedonije i Čilea pet hrvatskih proizvođača prodavalo je kao svoje, otkrila je Poljoprivredna inspekcija u Hrvatskoj.

Da su tuđe vino prodavali kao hrvatsko, inspekcija je otkrila u velikoj akciji suzbijanja trgovine krivotvorene hrane i pića.

Kod pet kontrolisanih subjekata utvrđena je zloupotreba korištenja hrvatskih tradicionalnih izraza na vinima koja koja nisu hrvatskog porijekla nego iz Italije, Sjeverne Makedonije i iz Čilea, objavljeno je na službenim stranicama Državnog inspektorata.

Ta vina bila su označena kao “kvalitetno vino s kontrolisanim geografskim porijeklom” i “vrhunsko vino s kontrolisanim geografskim porijeklom”.

U velikoj akciji Europola i Interpola “OPSON 2020” inspekcija je obavila ukupno 275 nadzora kontrole označavanja vina i jakih alkoholnih pića stavljenih na tržište od 20. januara do 16. marta, prenose hrvatski mediji.

I pored pandemije virusa korona, u svim zemljama ukupno je provedeno 26.000 nadzora i zaplijenjeno oko 12.000 tona ilegalnih i potencijalno štetnih proizvoda vrijednosti oko 28 miliona eura.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,