Srijeda, 26. Juni 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Tsipras: Glasanje u Sobranju otvara put za historijski dogovor Makedonije i Grčke

Premijer Grčke Alexis Tsipras izjavio je u subotu da odobrenje makedonskog parlamenta o prijedlogu za promjenu imena Makedonije otvara put za provedbi historijskog sporazuma između dviju zemalja.

“Ovo je simboličan i historijski dan nakon odluke u makedonskom Sobranju koji otvara put za provedbu sporazuma”, istaknuo je Tsipras na svečanosti povodom preuzimanju portfelja vanjskih poslova, javila je agencija Reuters.

Tsipras je preuzeo ministarstvo vanjskih poslova nakon što je Nikos Kotzias, glavni pregovarač Grčke u razgovorima koji su doveli do sporazuma kojim se rješava dugogodišnji spor oko imena Makedonije, neočekivano odstupio s vlasti ove sedmice.

Makedonski parlament izglasao je u petak navečer ustavne promjene koje će omogućiti toj zemlji da promijeni ime u Republika Sjeverna Makedonija, kao što je dogovoreno s Grčkom.

Svih 80 prisutnih zastupnika glasalo je za promjenu imena, čime je postignuta dvotrećinska većina od 120 zastupnika potrebna da bi se pokrenule ustavne promjene. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje