Subota, 18. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Trodnevna žalost u S. Makedoniji, “bolnica izgrađena po najvišim standardima”

Preuzmite sliku

Izvor iz Ministarstva zdravlja Sjeverne Makedonije naveo je da je u jučerašnjem požaru u Covid bolnici u Tetovu poginulo ukupno 14 osoba. U požaru u Covid centru je bilo ukupno 26 pacijenata, ostalih 12 se nalazi na liječenju u tetovskoj bolnici i nalaze se van životne opasnosti, kaže izvor N1.

Osnovno javno tužilaštvo u Tetovu je saopštilo da je izdata naredba za obdukciju i identifikaciju tijela 14 stradalih. Trodnevna žalost biće proglašena na teritoriji cijele Sjeverne Makedonije. Prvi dan žalosti je danas. Novinar iz Tetova Aleksandar Samardžiev je izjavio za N1 da su policajci i vatrogasci ulazili u vatru da bi spasili živote ljudi.

Kako je dodao izvor iz Ministarstva zdravlja, nijedan zdravstveni radnik nije teže povrijeđen, a nekoliko je prošlo sa lakšim povredama.

Ministarstvo zdravlja izražava saučešće porodicama nastradalih i duboko žali zbog strašne nesreće. Ono da će tokom dana objavljivati informacije o svim novim detaljima, a apelovali su na medije i građane da prate zvanične informacije i da se suzdrže od spekulacija.

Održana je i sjednica Vlade Sjeverne Makedonije, koja je bila sazvana za 10 sati povodom ove nesreće.

Požar je izbio sinoć oko 21 sat u montažnom centru Covid bolnice koji ima kapacitet za 35 osoba.

„Tu su bili i ljekar i medicinsko osoblje. Vatra je počela oko 21 sat i blizu dva sata je vatrogascima bilo potrebno da ugase vatru. Evakuacija je trajala nekoliko sati i započeta je istraga da se utvrdi šta je prouzrokovalo vatru“, kazao je Samardžiev ranije za N1.

Za sada nema informacija o tome kako je došlo do požara i šta se desilo, ali kako je rekao Samardžiev, prve informacije pokazuju da je vatra počela u dijelu oko kiseonika.

„Cijeli objekat je na centralni dovod kiseonika i to je bio razlog da za kratko vrijeme sve to bude obuhvaćeno vatrom“, rekao je on.

Ministarstvo: Modularna Covid-bolnica u Tetovu izgrađena po najvišim standardima

Nakon što su se jutros u medijima i na društvenim mrežama pojavile informacije da bi građevinski propusti mogli biti uzrok požara u montažnoj bolnici u Tetovu, Ministarstvo zdravlja Sjeverne Makedonije obavještava javnost da su svih 19 modularnih Covid-bolnica u toj zemlji tipske zgrade izgrađene po najvišim medicinskim i bezbjednosnim standardima.

Modularni Covid centri, uključujući bolnicu u Tetovu, otvoreni su nakon tehničkog prijema, a tokom izgradnje svih montažnih bolnica građevinski materijali su certifikovani, navode iz ministarstva.

Ministarstvo je saopštilo da je Covid centar u Tetovu projektovan sa tri ulaza, da su hodnici široki 2,4 metra, a prozorske ograde niske, u slučaju evakuacije. U zgradi nije korišteno drvo, a sačuvani su svi drugi potrebni elementi za bezbjednost, dodali su.

„Nakon puštanja u rad napravljen je uredan tehnički prijem. Tokom izgradnje uredno su dokumentovani zapisnici za naznačenim tehničkim napomenama – silikonske lajsne za podove, nivelisanje sifona u toaletu, produžetak dijela oluka itd. Ti zahtjevi su ispoštovani i otklonjeni su prije stavljanja u upotrebu i prije hospitalizacije pacijenata. Ovi dokumenti će danas biti dostavljeni javnosti i medijima“, dodaje se u saopštenju.

Iz Ministarstva ističu da Covid centar u Tetovu ima sve potrebne certifikate za zaštitu od nesreća.

„Pozivamo vas da ne spekulišete sa takvim informacijama. Ministarstvo zdravlja očekuje da stručnjaci i istražni organi u što kraćem roku ispitaju slučaj ove strašne nesreće. Svi aspekti slučaja trebalo bi da budu predmet temeljne i brze istrage i naravno odgovornosti ako istraga to pokaže. Sami montažni Covid centri bili su i još uvijek su ključni u rješavanju pandemije i hospitalizacije pacijenata. Građeni su po najvišim standardima, a nabavka koju vrši Ministarstvo zdravlja je u skladu sa standardima za takve bolnice, koji se koriste u mnogim zemljama širom svijeta“, navodi Ministarstvo zdravlja.

Članovi Predsjedništva BiH izrazili saučešće

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić uputio je telegram saučešća predsjedniku Republike Sjeverne Makedonije Stevi Pendarovskom.

“Iskreno saosjećam sa Vama i Vašim narodom u ovim teškim trenucima tragedije koja se dogodila u Vašoj zemlji. U ime Predsjedništva BiH i u moje lično ime, Vama, porodicama i prijateljima nastradalih upućujem izraze najdubljeg saučešća. Povrijeđenim osobama želim brz i uspješan oporavak”, naveo je Komšić.

Pendarevskom je telegram saučešća uputio i član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović.

“S dubokom tugom sam primio vijest o zastrašujućoj tragediji u Tetovu, kada je u požarom zahvaćenoj bolnici život izgubilo više ljudi. Molim Vas da primite izraze mog iskrenog saučešća Vama, kao i porodicama stradalih i svim građanima Republike Sjeverne Makedonije. Molim i da povrijeđenima prenesete želje za brz oporavak. U mislima i molitvama smo uz vas u ovim teškim trenucima”, naveo je Džaferović.

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik u telegramu saučešća Pendarovskom je naveo: “U ovim teškim trenucima svi smo uz narod Sjeverne Makedonije i saosjećamo u njihovom teškom bolu. Molim Vas da iskreno i najdublje saučešće prenesete i porodicama nastradalih, a povrijeđenim želje za brz i uspješan oporavak”. (N1)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,