Nedjelja, 26. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Trener pedofil bio i na dječijem turniru u Tuzli: Osuđen u Austriji i Srbiji za zlostavljanje djece

Preuzmite sliku

Novi Pazar, Srbiju, ali i cijeli region zgrozila je informacija da je 28-godišnji fudbalski trener Denis Turković, koji je radio u klubovima Novi Pazar i Nacional, više puta silovao jednog dječaka.  

Četrnaestogodišnjak je sve otkrio školskom psihologu, nakon čega je pedofil uhapšen i u nagodbi ekspresno osuđen na sedam godina zatvora.

Blizu djece

I dok se u Srbiji ispituje je li bilo još žrtava ovog pedofila i pozivaju roditelji da razgovaraju s djecom koja su bila u kontaktu s njim, mnogi se pitaju kako je Turković uopće mogao biti blizu djece. On je već ranije u Austriji osuđivan za zlostavljanje djece, a nakon izdržane zatvorske kazne vratio se u Srbiju.

– Primili smo ga na preporuku jedne legende našeg kluba. Čim smo saznali da je osuđivan u Austriji, dobio je otkaz. Upozorili smo sve da ne idu kod njega na individualne treninge – objavili su iz omladinskih pogona klubova Novi Pazar i Nacional, koji odnedavno zajedno funkcioniraju.

Kako kažu, u klubu je bio nekoliko mjeseci, ali bez obzira na to što govore, očigledno je da mu je omogućeno da bude tamo gdje nikako nije smio biti.

Van Srbije

Prema informacijama do kojih je došao Dnevni avaz, Turković je putovao i van Srbije s djecom, a u junu prošle godine nekoliko dana boravio je na dječijem fudbalskom turniru u Tuzli. Čak je uručivao nagrade, o čemu svjedoči fotografija:

 • Posebno zgražava to što je osuđenik za zlostavljanje djece u Tuzli boravio s mališanima uzrasta od devet do 12 godina, a upravo njemu bilo je povjereno da s još nekoliko trenera vodi brigu o djeci iz Novog Pazara.

  Priznao silovanje 

  Asmir Mehović, portparol Višeg tužilaštva Novi Pazar, izjavio je da je Denis Turković priznao „izvršenje krivičnog djela silovanja u produženom trajanju, da je nagodbu prihvatio Viši sud i da je ona postala pravosnažna“.

  – Osuđeni će ostati u pritvoru do upućivanja na izdržavanje kazne – rekao je Mehović. (Dnevni avaz)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,