Četvrtak, 6. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Trend trgovanja najvrijednijim plemenitim metalom stigao i u region

Preuzmite sliku

Trend ulaganja i trgovanja najvrjednijim plemenitim metalom na planeti – osmijem – postaje aktualan u regiji.

U prošlosti su se plemeniti metali uglavnom koristili kao valuta, a danas su visokocijenjeni kao ulaganja i industrijska roba. Najnoviji trend u regiji koji se odnosi na ulaganje i trgovanje najvrjednijim plemenitim metalom na planeti trenutno je osmij.

Jedan gram osmija košta 1700 eura, odnosno 30 puta više od iste količine zlata. Ovaj plemeniti metal u naše krajeve stigao je prije nekoliko godina. Izrađen je od platine, a zatim uz specifičnu obradu dobiva veliku gustoću poput dijamanata. Osmij zbog vrijednosti postaje zanimljiv za ulaganje baš kao zlato i srebro na Balkanu.

Ljube Jakić, koji je pionir u trgovini ovim zahvalnim metalom, u izjavi srpskim medijima rekao je da je novi trend ulaganja postao aktualan u svijetu i na Balkanu upravo zbog nedostatka zlata na svjetskim berzama. .

– Zalihe ovog metala na planeti su izuzetno male ili su u usporedbi s njima 2500 puta manje od svjetskih zaliha zlata i posljednjih godina njegova tržišna vrijednost skočila je za oko 500 posto, rekao je Jakić.

Objašnjava da se trenutno ovaj metal obrađuje samo u jednom laboratoriju na svijetu, koji se nalazi u Švicarskoj, u kompliciranom procesu koji može potrajati mjesecima u kojima se planina na temperaturama iznad 3.600 stepeni prerađuje u prah.

Disk od osam inča od 17,5 grama trenutno vrijedi više od 30.000, a prošle godine cijena mu je bila 26.000 eura. Metal je u obliku križa.

– Ovaj posao u Srbiji je u povojima, ali će sigurno prerasti u važnu investicijsku temu u budućnosti, rekao je Jakić.

Pojašnjava da je u devet godina zlato poraslo za 96 posto, odnosno cijena je skočila u prosjeku za 12 posto godišnje.

– U istom razdoblju osmija cijena raste tri puta i vrijednost mu je gotovo 300 posto veća. Osim toga, zlata nema dovoljno, sve ga je manje na svijetu. Na isporuku zlata iz Austrije gdje su poznate ljevaonice čekamo mjesec dana. U svijetu postoji ukupno oko 60 certificiranih ljevaonica investicijskog zlata, dvostruko više nego prije dva desetljeća. Sve to svjedoči o ekspanziji ovog metala kao sredstva ulaganja, objašnjava Jakić.

Prema riječima stručnjaka, sve više ljudi postaje svjesno da novac gubi vrijednost i da ga treba čuvati u plemenitom metalu, a ne u papiru. Jakić kaže kako je isplativo štedjeti u osmiju, čija vrijednost, za razliku od zlata ili kriptovaluta, nikada nije pala.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,