Ponedjeljak, 24. Januara 2022.
Tuzlanski.ba logo

Traži se reakcija na negiranje genocida tokom prikazivanja “Quo vadis, Aide?”

Preuzmite sliku

Iz Socijaldemokratske partije Crne Gore (SDP) su pozvali nadležne da reaguju povodom negiranja genocida od grupe građana tokom prikazivanja filma “Quo vadis, Aida?” na Radio televiziji Crne Gore (RTCG) 29. decembra.

Tokom prikazivanja filma koji govori o genocidu u Srebrenici, blizu dvadesetak osoba protestovalo je ispred ulaza u zgradu nacionalnog javnog servisa uz transparent na kojem se negirao genocid.

U Crnoj Gori se Rezolucijom Skupštine, usvojenom 17. juna ove godine, zabranjuje javno negiranje postojanja ili umanjenje genocida u Srebrenici.

Iz Uprave policije za sada nisu odgovorili na upit Radija Slobodna Evropa da li su preduzeli mjere protiv učesnika skupa koji su negirali genocid.

Portparolka SDP-a Amina Cikotić je ocijenila da je okupljanje pokazalo “trijumf” mržnje, nacionalizma i srpskog svijeta.

“Pozivam nadležne organe da postupe po svojim ovlaštenjima. Jednom moramo ovakvim stvarima stati u kraj kako bismo počeli svi da se oporavljamo i izlazimo iz nacionalističke matrice u koju su nas ubacili”, napisala je Cikotić na Twitteru.

Protest su, kako se navodi, organizovale nevladine organizacije Pravoslavno bratstvo “Zavjetnici Tvrdoš Nikšić” i Pravoslavno bratstvo “Stupovi”.

U genocidu u Srebrenici su 11. jula 1995. godine snage Vojske Republike Srpske i paravojnih snaga iz Srbije ubile više od 8.000 Bošnjaka.

Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju je prvi put ustanovio da se u Srebrenici desio genocid 2001. godine.

Za genocid u Srebrenici je, među ostalima, 2019. na doživotnu kaznu zatvora osuđen i bivši predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić, a posljednja presuda za genocid izrečena je Ratku Mladiću, koji je 8. juna osuđen na doživotnu kaznu zatvora. (RSE)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje