Petak, 2. Juna 2023.
Tuzlanski.ba logo

Traži se hitna reakcija Specijalnog tužilaštva Crne Gore zbog policijske torture

Preuzmite sliku

Akcija za ljudska prava (HRA) pozvala je Specijalno državno tužilaštvo Crne Gore da hitno reaguje povodom fotografija mučenja žrtava policijske torture, koje je u četvrtak objavio portal Libertas kako bi se sprečilo bjekstvo počinilaca.

Kako navode, te fotografije su, u kriptovanoj komunikaciji, razmjenjivali pripadnici Odsjeka za posebnu operativnu podršku Uprave policije sa Kavačkim kriminalnim klanom, naveli su u reagovanju od 24. marta.

Poziv dolazi dan nakon što je crnogorski portal Libertas, pozivajući se na nalaze Europola, objavio da su 14 pripadnika tog Odsjeka na čelu sa Mirkom Banovićem, “činili torturu” ili “znali da se ona vrši nad uhapšenim” osobama.

“Sudeći prema komunikacijama koji su neki od njih imali preko kriptovanih telefona, oni su otimali ljude i držali ih u svojim, tzv. štek stanovima, tukli ih, stavljali pištolj u usta, mučili ih strujom, gušili ih, prijetili im i omalovažavali ih i prema njima nečovječno postupali”.

Libertas navodi da je među policijskim službenicima koji su vršili torturu i Petar Lazović, koji je uhapšen u julu 2022. a Specijalno tužilaštvo (SDT) ga sumnjiči za pripadnost kriminalnoj organizaciji, zloupotrebu položaja, šverc droge i oružja.

Lazović je, kako piše Libertas, o torturi pričao sa šefovima kriminalnih grupa i nerijetko im slao fotografije mučenja ljudi.

“Lazović je, prema do sada pregledanim materijalima Europola u koje je Libertas imao uvid, o svojim “junačkim dostignućima“ i namjerama obavještavao kriminalce Radoja Zvicera, Darka Šarića, Nikolu Spasojevića, pripadnika Šarićeve kriminalne organizacije, srpskim kriminalcima Veljku Belivuku i Marku Miljkoviću“, objavio je Libertas.

Akcija tvrdi da je crnogorsko tužilaštvo znalo za teške slučajeve policijske torture, o kojima je piše Libertas, ali da nije adekvatno reagovalo.

Pitaju i “zašto do danas nije učinjeno više na procesuiranju torture dokumentovane i fotografijama koje sad svi gledamo”, ako je EUROPOL još u julu 2021. Specijalnom tužilaštvu (SDT) dostavio podatke sa SKY aplikacije.

U to vrijeme na čelu Specijalnog tužilaštva bio je Milivoje Katnić koji je u januaru 2022 otišao u penziju. Dva mjeseca kasnije na tu poziciju je izabran Vladimir Novović.

Ta organizacija podsjeća da su neki od “zločina sa fotografija odavno prijavljeni državnom tužilaštvu”, ali da ih ono “nije procesuiralo iz nepoznatih razloga”. (RSE)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje