Ponedjeljak, 30. Januara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Tragedija u Sloveniji: Dječak poginuo u termama Ptuj nakon spuštanja niz tobogan

Preuzmite sliku

Kako se nezvanično saznaje s bazena, zabava na kojoj je bilo desetak djece bila je pri kraju, dio djece još se spuštao niz tobogan s kojeg je nesretni dječak izašao nepomičan i počeo se utapati

Tragedija u Sloveniiji, dječak je poginuo na rođendanskoj proslavi u termama Ptuj u subotu.

– Spasioci su iz bazena unesrećenom pružili prvu pomoć do dolaska Hitne pomoći Ptuj koja je dječaka potom prevezla u Opću bolnicu Dr. Jožeta Potrča Ptuj objavila je Uprava Republike Slovenije za zaštitu i spašavanje, dok je Policijska uprava Maribor saopćila da je dječak preminuo u bolnici, prenosi portal Slovenske novice.

– Oko 12:30 sati PU Maribor dobila je dojavu o incidentu gdje se u bazenu utopilo dijete. Dječak je prevezen u bolnicu, ali je unprkos ljekarskoj pomoći preminuo u bolnici. Policija intenzivno prikuplja obavijesti o okolnostima događaja. Na mjestu događaja dežurni su istražni sudac i državni tužitelj – rekla je Anita Kovačič Čelofiga, glasnogovornica mariborske policijske uprave.

Šok je bio velik za sve prisutne, ne samo za posjetitelje Termi, tragična smrt pogodila je i sve zaposlenike i vodstvo Termi Ptuj, koje su dio grupacije Sava Hotels & Resorts.

– Tokom tragičnog događaja jedno dijete ležalo je bez svijesti te je kasnije umrlo u bolnici. Tokom događaja u vodenom parku bilo je prisutno svo potrebno osoblje. Na mjestu nesreće hitnu pomoć su odmah pružili spasioci, pozvana je hitna pomoć. Odmah je prebačen u bolnicu, no kasnije je preminuo. U postupku s nadležnim tijelima učestvuju i predstavnici Termi Ptuj. Istraga okolnosti još je u toku, a uzrok incidenta za sada nije poznat – objavili su iz Termi te dodali da su šokirani i izrazili saučešće porodici.

Dodali su da su nadležnim tijelima dostavili traženu dokumentaciju, uključujući dokaz o odgovarajućem broju i osposobljenosti spasioca iz vode, potvrdu o odgovarajućem broju animatora i osposobljenosti animatora plivačkog kluba koji su provodili animaciju, te potvrdu o pregledu i tehničkoj ispravnosti kupališnih objekata i opreme.

Kako se neslužbeno doznaje s bazena, zabava na kojoj je bilo desetak djece bila je pri kraju, dio djece još se spuštao niz tobogan s kojeg je nesretni dječak izašao nepomičan, a nakon slijetanja u vodu, počeo se utapati.

Više će otkriti istraga u kojoj su, osim policajaca i kriminalista PU Maribor, sudjelovali i dežurni istražni sudac Okružnog suda u Ptuju i tamošnji dežurni državni odvjetnik koji će zajedničkim snagama pokušati rasvijetliti sve okolnosti. O događaju je obaviještena i Inspekcija za prirodne i druge nesreće.

Dežurni mrtvozornik naložio je obdukciju kako bi se utvrdilo je li dječak, za kojeg se pretpostavlja da je plivač, zbog mogućeg udarca ili pogoršanja zdravstvenog stanja izgubio svijest.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , , ,